thaikycklinggryta ingefära kokosmjölk sambal oelek
thaikycklinggryta ingefära kokosmjölk sambal oelek

Vår egen thaikyckling som blivit en storfavorit till vardags.

Tisdag 18 augusti 2015

 

Nej, nu är det minsann dags för ett enkelt och smakrikt recept på en vardagsmiddag med kyckling. Denna rätt var ett ständigt återkommande inslag på vår matplanering strax innan semestern och den står åter på menyn imorgon hos oss. Kycklinggrytan kom nog till av en slump efter principen ”man tager vad man haver” men plitades snabbt ner när det blev ett lyckat slutresultat.

 

thaikyckling kokosmjölk ingefära sambal oelek

Den kanske inte är så thai egentligen (vad vet vi som aldrig varit i Thailand?) men det var så vi började kalla den och så fick det bli det namnet helt enkelt. Gott är det i alla fall med kokosmjölken, sambal oelek och färsk riven ingefära, så lite åt thaihållet vill vi framhålla.

Känner man sig vågad och efterfrågar mer styrka på kryddningen smakar man sig själv fram med mängden sambal oelek men vi nöjer oss med lite åt det mildare hållet men ändå med ett litet sting. Det är så vi vill ha det.

Vilket märke på wokgrönsakerna man väljer är helt upp till en själv, vi föredrar en blandning med vattenkastanjer eller bambuskott i eller varför inte med båda.

Denna kycklingrätt blir också vårt bidrag på temat ingefära till ”Månadens middagstips” hos Birgitta och hennes trevliga mat- och bakblogg ”Min lilla kokvrå”.

 

 

 

 

4 portioner.

 

 

500 g kycklingfilé
olivolja och smör till stekning
500 g wokgrönsaker
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
3-4 cm färsk ingefära
salt, svartpeppar

 

 

 

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i en traktörpanna i en blandning av olivolja och smör tills de fått lite färg, salta och peppra. Lägg över kycklingen på en tallrik.

Skala och riv den färska ingefäran.

Tillsätt mer olivolja och smör om det behövs och fräs wokgrönsakerna efter anvisning på förpackningen i traktörpannan. Lägg tillbaka kycklingen i pannan, blanda ner sambal oelek och ingefäran som sedan får fräsa med en liten stund.

Tillsätt kycklingfonden och kokosmjölken och låt puttra ihop några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera thaikycklingen med kokt basmati- eller jasminris.

 

thaikycklinggryta ingefära kokosmjölk sambal oelek

 

sommarfilt

Denna vecka verkar det heller inte vara så svårt att leva. Allt vad som krävs är en filt på gräsmattan, en termosmugg fylld med gott té, en bak- eller mattidning och lyckan är gjord. Vilka härliga sommarkvällar vi får uppleva, man kan ju bara inte sitta inne eller det gör vi visst nu en liten stund men det är bara för din och din och din skull!

Ha en toppen fortsättning på veckan nu alla finingar och på återseende!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.