blåbärsdessert sockerfri chiasylt blåbär ingefära turkisk yoghurt chiafrön vaniljgrädde rostade nötter
blåbärsdessert sockerfri chiasylt blåbär ingefära turkisk yoghurt chiafrön vaniljgrädde rostade nötter

Chiasylt med blåbär och ingefära i en krämig och enkel söndagsdessert.

Söndag 23 augusti 2015

 

Det är inte helt fel att kunna sitta denna söndagskväll på balkongen med vidöppna fönster och blogga. Det känns riktigt lyxigt och medelhavsaktigt och man känner sig så där viktig och på topp.

Precis lika lyxig känns det att äta den här enkla söndagsdesserten som vi för någon timme sedan glatt mumsade i oss. En egen komposition som blev bättre än bra och just därför återfinner ni den nedplitad här.

blåbärsdessert chiasylt blåbär ingefära turkisk yoghurt vaniljgrädde rostade nötter

När senaste numret av ”Buffé” (8/2015) strecklästes hos oss fick vi syn på denna chiasylt med blåbär och färsk ingefära (som inte ska kokas!) och vi visste att vi inom kort bara måste provlaga den. Vi är väldigt svaga för just färsk ingefära nuförtiden och den finns alltid i vårt kylskåp. Sagt och gjort, ikväll blev det gjort!

Sedan fick blåbärssylten samsas i ett dessertglas med lager av både turkisk yoghurt och vaniljgrädde som slutligen toppades med rostade hasselnötter och mandlar med höftade mängder. Mmm-mmm-mmm så gott det blev!

Desserten är också väldigt nyttig eftersom den inte innehåller något vitt raffinerat socker, endast ett uns honung har använts för att ge sylten lite sötma. I originalreceptet hade man använt agavesirap men det är inte något vi har hemma så det fick bli honung. Visst kan man njuta av denna blåbärsdröm även till frukost eller mellanmål.

Om vi får säga det själva (och det får vi visst!) är smaken av ingefära, blåbär samt vanilj ihop med de rostade nötterna en mycket god kombo. Nästintill farligt god!

 

 

Chiasylt med blåbär och färsk ingefära:

Blir ca. 2 dl sylt.

 

3 dl blåbär, färska eller frysta upptinade
2 msk chiafrön
2 tsk flytande honung /agavesirap
1 msk färsk finriven ingefära

 

 

Blanda alla ingredienser till sylten och mosa bären lätt med en gaffel. Ställ i kylen minst en timme. Sylten har en hållbarhet på ca. en vecka.

 

Blåbärsdessert:

chiasylt med blåbär och färsk ingefära
turkisk yoghurt
vispad grädde smaksatt med vaniljpulver
grovhackade och rostade mandlar och hasselnötter

 

 

Lägg ca. 1 1/2 msk chiasylt med blåbär i botten av ett fint glas. Lägg sedan turkisk yoghurt i ett 3-4 cm tjockt lager ovanpå. Fördela ytterligare ca. 1 1/2 msk chiasylt och toppa med en rejäl klick vispad grädde smaksatt med vaniljpulver. Strö över de rostade mandlarna och hasselnötterna strax innan servering. Ät och njut med gott samvete för det är du värd!

 

chiasylt blåbär ingefära blåbärsdessert

 

blåbärsdessert chiasylt blåbär ingefära sockerfri

 

blåbärsdessert sockerfri chiasylt blåbär ingefära turkisk yoghurt chiafrön vaniljgrädde rostade nötter

 

Ljuvliga och spännande smaksensationer fick vi också uppleva igår när vi tog oss till storstan under en strålande sensommarsol och Kanaltorget där årets upplaga av Global Picnic Food Festival pågick för fullt. Det är första gången vi besöker detta evenemang men vi har läst oss till att det är fjärde året i rad som denna internationella matmarknad anordnas nu.

 

 

11885244_867161696713811_1282499924187902441_n

Friterade kikärtsknyten från Pakistan.

Säg något mer än mat som kan förena oss människor på det mest fredliga sätt och knyta kontakter över landsgränserna?! Alla behöver vi mat för att överleva och varje lands mattraditioner är ett spännande sätt att lära känna något nytt. Tänk om vi alla när vi ser en för oss ny människa skulle tänka ”undrar vad han/hon ska äta till middag idag?” och inte stirra oss blinda på hudfärg, klädsel eller liknande.

Så där gick vi omkring igår bland alla matstånden och köpte oss smakprov av köttpiroger från Chile, friterade kikärtsknyten från Pakistan, oliebollen från Holland samt en köttgryta med jordnötssmör från Mali. Fantastiskt evenemang! Och vi ångrar redan att vi inte frågade efter recept på de goda maträtterna.

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.