Tonfiskbiff och yoghurtsås
Tonfiskbiff och yoghurtsås

Tonfiskbiffar med lime- och ingefärsyoghurt.

Torsdag 7 november 2013

 

Recept med konserverad tonfisk i växer inte på träd så när man väl hittar ett, som dessutom låter gott, så måste man ju bara testa. Som den soppan på burktonfisk (se receptet här) som vi också bara ramlade över. Variation förnöjer och förhöjer minsann middagskänslan! Kan behövas i detta höstmörker med regn var och varannan dag. För visst tar ni er tid att njuta av middagen även om det är en helt vanlig vardag?

Det kanske är just nu man behöver extra mycket det där tända ljuset på matbordet, finporslinet att äta av, en vacker servett att torka munnen med, ett vinglas att dricka den alkoholfria måltidsdrycken ur och kanske lite klassisk musik i högtalarna. Så att man orkar ända fram tills det man behöver ha krafterna kvar till, om det så bara är att orka stöka undan i köket efter middagen för att ta plats i det sköna soffhörnet.

Att göra bullar på plåtburkad tonfisk blev verkligen lyckat, känns mycket lyxigare än det egentligen är. Med lite asiatisk touch tack vare den färska ingefäran och smaken av lime blir det nästan helgmatsvarning över det. Allt toppat med en syrlig och fräsch kall yoghurtsås. Känner man sig tveksam till yoghurtsåsen kan man alltid börja med att smaksätta lite försiktigt eller öka på mängderna tills man känner sig nöjd.

Receptet kommer från Allt om Mat.

 

4 portioner.

 

2  stora, kokta potatisar som fått kallna
2 burkar (à 150 g) tonfisk i vatten
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk färsk, riven ingefära
4 tsk nypressad limesaft
2 krm svartpeppar
4 krm salt
2 äggulor
4 msk ströbröd

olivolja till stekning

 

Yoghurtsås:

2 dl matyoghurt
rivet skal från 1 lime
2 tsk nypressad limesaft
2 krm färsk, riven ingefära
2 krm salt

 

Servera med:

kokt ris
strimlad salladslök

 

Blanda samman ingredienserna till yoghurtsåsen och låt den stå och gotta sig i kylskåpet under tiden biffarna steks.

Skala potatisarna och riv dem på rivjärn (på den grövsta sidan) eller pressa genom potatispress. Blanda den i en skål med avrunnen tonfisk, vitlök, ingefära, limesaft, peppar, salt och äggulor. Blanda om till en jämn smet.

Forma till små biffar och rulla dem i ströbröd. Stek dem i stekpanna i olja på medelhög värme ca. 2 minuter /sida tills de får fin färg.

Servera tonfiskbiffarna med den kalla yoghurtsåsen, kokt ris och lite strimlad salladslök.

 

En lyxig förädling av konserverad tonfisk.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. annepauline

    Det där är ett recept som jag absolut ska prova. Ska bli intressant, jag tycker att det ”låter” gott.

    Svara

  2. Lena

    Åh jag har ett till med konserverad tonfisk som ni nog skulle gilla!
    Tänk kall potatis, tonfisk , hollandaisesås…ska nog göra den en dag och blogga om!
    Kram lena från make a head food

    Svara

  3. milla

    Vilken spännande rätt sparar receptet:)
    Jag har några recept på tonfisk i mitt arkiv på bloggen kolla under fisk:)
    Ha en riktigt skön söndag:)
    kram

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.