italiensk tomat- och brödsallad jamie oliver till grillat
italiensk tomat- och brödsallad jamie oliver till grillat

Italiensk tomat- och brödsallad à la Jamie Oliver.

Söndag 16 augusti 2015

 

Då var det söndag igen och här kommer som utlovat nästa recept som innehåller mängder av solmogna och goda tomater. Den här salladen var det faktiskt en som följer våra köksäventyr som tipsade oss om redan för flera år sedan och först nu kom vi till skott.

italiensk tomat- och brödsallad jamie oliver

Recept som är signerade av mästerkocken Jamie Oliver känns trygga att ta sig an, det brukar liksom aldrig kunna gå fel där. Och denna rustika men smakrika sallad känns verkligen som en fullträff förutsatt att det är fina råvaror man använder sig av. Denna saftiga sallad kräver de där söta himmelskt goda tomaterna som man kan äta som godis.

Har man inget direkt dagsgammalt bröd att slänga ner i salladen kan man göra som vi gjorde. Vi skar brödet i skivor och därefter i större tärningar och lät dem ligga framme och torka till sig lite i några timmar i solen. Brödet kommer hur som helst att dega till sig igen när salladen blandas till men det blir inte svampigt och äckligt utan brödet suger verkligen i sig av alla smakerna och smakar gudomligt.

Salladen innehåller ansjovisfiléer men inte de där vanliga (Grebbestads) som används till Janssons frestelse utan de här ska vara inlagda i olja, vi använde oss av de som Zeta har inlagda i solrosolja. Salladen kommer inte att smaka fisk överhuvudtaget utan ansjovisen bidrar enbart med den där livsviktiga femte grundsmaken, umami.

Salladen är god att äta som den är men passar finfint till allt grillat kött, fisk eller kyckling.

 

 

 

4 portioner.

 

 

600 g tomater, gärna i olika färger
havssalt
grovmalen svartpeppar
200 g vitt dagsgammalt halvtorrt bröd, t.ex. ciabatta, italienskt lantbröd
1/2 dl små kapris
1 rödlök
1 burk (340 g) rostad/grillad paprika (Fontana)
8 ansjovisfiléer/sardeller i olja (Zeta)
2 msk röd balsamvinäger
1 dl olivolja
1 näve färska basilikablad

 

 

 

Riv det vita brödet i tumstora bitar och lägg över dem på en bricka/plåt och låt dem stå och torka till sig på ett varmt ställe i någon timme.

Grovhacka tomaterna och lägg över dem i en stor skål. Salta och peppra och blanda runt. Skiva rödlöken tunt och grovhacka den grillade paprikan, tillsätt dem samt kapris och brödbitarna. Grovhacka ansjovisfiléerna och blanda ner dem i salladen. Det går bäst att använda händerna här när man blandar runt så att smakerna verkligen fördelas jämnt.

Blanda vinäger och olivolja, smaka av med salt och svartpeppar och blanda ner. Riv basilikabladen i mindre bitar och blanda med i salladen. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar.

 

italiensk tomat- och brödsallad grillad vit tonfisk

Jamie Olivers tomat- och brödsallad serverad med grillad vit tonfisk.

 

 

jamie oliver italiensk tomat- och brödsallad

 

italiensk tomat- och brödsallad jamie oliver till grillat

 

En hel vecka med gött väder har återigen passerat. Och vi har varit riktigt kulturella av oss och fått lyssna till många duktiga artister bara de senaste dagarna. I torsdags gick vi på en minneskonsert för John Hron som ordnades här i Kungälv på promenadavstånd från oss. Det är 20 år imorgon sedan tonårskillen föll offer för nynazisters dödsmisshandel här i kommunen. Tragiskt är bara förnamnet men konserten andades ändå positiva vibbar och bl.a. Tommy Nilsson, Lill Lindfors och Timbuktu uppträdde. Mona Sahlin höll ett tal och en tyst minut till Johns minne deltog vi också i.

Igår i den tropiska hettan sökte vi oss till Göteborg där Kulturkalaset var i full gång. Gustav Adolfs torg var fullt av internationella matvagnar och vi satte i oss ungerska langos för allra första gången. Vi är inte helt övertygade om att vi kommer att äta dem fler gånger.

Dessutom smakade vi på engelsk fudge, drack Aperol Spritz och kalasöl samt åt souvlaki på fläskkarré med tzatziki under tiden vi parerade störtskurarna som vi inte visste skulle komma.

 

arvingarna kulturkalaset

 

Kvällen avslutades framför scenen på Packhuskajen under ett lånat paraply där frugans stora tonårsidoler Arvingarna spelade tillsammans med Glennartz. Fart och fläng och glada miner men en insikt slog henne, jösses så gamla och gråa vissa av bandmedlemmarna har blivit!

 

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

  1. Livsnjutarna

   En gång 20 alltid 20! 😉
   Jo, vi har läst om månadens middagstips och vi tycker det låter som en mycket trevlig idé och vi hade absolut tänkt delta. Ingen kan få för många tips på vardagsmiddagar. Vi har ett recept i rockärmen som innehåller färsk ingefära så håll utkik så kommer det snart. 🙂
   En fortsatt fin vecka till dig! Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.