tomattårta parmesanbotten pepparrotskräm vegetarisk buffé
tomattårta parmesanbotten pepparrotskräm vegetarisk buffé

Tomattårta med pepparrotskräm när tomaterna smakar som bäst.

Söndag 9 augusti 2015

 

Den här fräscha tomattårtan med ett rejält lager pepparrotskräm är ett mellanting av smörgåstårta och paj men med det lilla extra. Botten har en fin och fyllig smak av parmesan. Tårtan passar ypperligt att servera i dessa skördetider när tomaterna mognar i solen i sin egen takt och smakar som allra bäst.

tomattårta pepparrotskräm

Vi som inte har någon egen tomatodling (de gröna fingrarna lyser med sin frånvaro) tillagar denna tomattårta med tomater från Hoffrekullens Handelsträdgård som ligger strax utanför Kungälv. Under semestern hittade vi till deras gårdsbutik med generösa öppettider och det har hunnit bli fler besök dit redan, ungefär en gång i veckan. Vi köper alltid deras färdiga blandpåsar av både små och stora tomater från andra sorteringen. Så rik man känner sig när man går ut därifrån med flera tomatpåsar i handen. Vi äter tomaterna som godis liksom deras snackgurkor (minigurka 8-10 cm) som smakar så mycket mer än den vanliga gurkan.

Tomattårtan passar fint på det somriga buffébordet som ett vegetariskt alternativ eller att äta som en lättare lunch ihop med lite kallskuret. Att kombinera den med något från grillen skulle nog inte heller vara helt fel.

Receptet har vi hittat i boken ”Fest med systrarna von Sydow – Mat, menyer och inspiration” men vi har gjort lite egna små justeringar.

 

 

1 tårta.

 

Ugn: 180°C

 

 

Botten:

1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
150 g kallt smör
75 g fint riven parmesanost
1 krm fint havssalt
1 ägg
ev. 1 msk kallt vatten om degen känns hård

 

 

Pepparrotskräm:

400 g naturell färskost, t.ex Philadelphia
2 dl crème fraiche
3 msk färsk riven pepparrot
havssalt

 

 

Topping:

6-7 tomater, gärna i olika färger
2 msk olivolja
1 msk röd balsamvinäger
1/2 tsk sherry
havssalt, grovmalen svartpeppar
färska basilikablad

 

 

 

Mät upp mjöl, smör och parmesanost i en matberedare med kniven monterad. Mixa ihop. Tillsätt saltet och ägget och mixa snabbt till en deg, känns degen hård kan man man tillsätta lite kallt vatten. Plasta in degen och låt den vila kallt ca. 30 minuter.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en stor rundel, ca. 27 cm i diameter. Ta bort det översta pappret och lägg över på plåt. Nagga med en gaffel. Grädda botten mitt i ugnen ca.15 minuter (beroende på ugn) till gyllenbrun. Låt botten kallna helt på plåten.

Rör ihop färskost, crème fraiche och riven pepparrot. Smaka av med salt. Bred pepparrotskrämen på botten (kan göras ett par timmar innan servering).

Skiva tomaterna tunt och fördela tomatskivorna över pepparrotskrämen. Ta några extra tag med pepparkvarnen över tomaterna.

Vispa ihop olivolja, vinäger och sherry och smaka av med salt och peppar. Skeda vinägretten över tomaterna och toppa med basilikablad.

 

vegetarisk smörgåstårta tomat pepparrotskräm

 

sommarbuffé tomattårta pepparrotskräm

 

tomattårta parmesanbotten pepparrotskräm vegetarisk buffé

 

Den senaste veckan har verkligen bjudit på sommarväder, vad sägs om +28 i skuggan i tisdags. Typiskt nog att man börjat jobba igen då. Men vi misströstar inte, istället njuter vi desto mer av kvällarna och försöker vistas så mycket som möjligt utomhus och ibland tar vi en tur till havet. Nej, inga badkläder har blötts ner ännu (!?) denna sommar hos oss. Vi  kanske inte dyker upp här så frekvent men vi tänker allt på er finingar ändå.

För frugans del känns hösten också mycket lättare än på länge. Tänk så mycket en tillsvidareanställning kan göra för själen. Japp, hon blev från sin första semesterdag tillsvidareanställd som barnskötare på förskolan hon jobbat på det senaste läsåret. Tackar och bockar och fram till årsskiftet ska hon jobba 80%, ledig varje fredag året ut – det är nog något hon kan vänja sig vid!

Så ut och njut av sommarsolen nu så dyker vi snart upp här igen, då också med ett recept med mycket tomater i.

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  På tal om tomater, ni råkar inte ha något bra ”gammaldags” recept på syltade gröna tomater? Jag har några tomatplantor i år men tomaterna mognar väldigt långsamt denna ofta mulna och solfattiga sommar. Så jag tänkte ge mig på att sylta några hundra gröna tomater…hehee…

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi har faktiskt en gång för länge sedan gjort egna syltade gröna tomater och vi tror att vi då använde oss av receptet som finns i vår ”ICA-förlagets stora kokbok”. Nästan så vi blir sugna att prova göra dem igen… Vill du så kan vi mejla dig receptet? 🙂

   Svara

 2. Mårtenssons kök

  Först och främst, grattis till jobbet (från en barskötare till en annan, ja herrn grattar så klart också!) och grattis till lediga fredagar! Det är ju något som vi båda har här och det gör verkligen inte ont någonstans att ha en lite längre helg:)
  Och så tårtan… hugaligen så gott det verkar, lite annorlunda mot pajer som man oftast ser annars.

  Kramar på er

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Frun i huset tackar och bockar ödmjukast för gratulationerna. 🙂
   Det här med lediga fredagar är nog något som kan bli ganska lätt att vänja sig vid 😉 vad härligt för er att ni båda har det för en längre helg tackar nog ingen nej till.
   Ja den här tomattårtan har verkligen det lilla extra för att vara så pass enkel att tillaga.
   Kramizar tillbaka!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.