hjortronsås varmrökt lax hjortronsylt
hjortronsås varmrökt lax hjortronsylt

Ingen varmrökt lax utan denna goda kalla hjortronsås.

Söndag 2 augusti 2015

 

Goderafton gott folk! Här vankas vardagsrutiner för oss från och med imorgon. Augustimånad har sett sitt ljus och vi stänger dörren om semester anno 2015. Desto viktigare (tyckte vi själva i alla fall) att vi såg till att göra en riktigt god ”sista semestermiddag” igår. Valet föll ganska snabbt och självklart på att låta rökboxen sköta grovjobbet.

Rökboxen är semester 2015 för oss. Vi insåg tack vare frugans lillebror som introducerade hemmarökt lax till oss under vårt Finlandsbesök att det inte är så svårt att tillaga själv. Man kan till och med unna sig en rök-öl eller två under tiden man väntar på den goda fisken.

 

Ännu lättare blev det sedan vi själva införskaffade en egen liten rökbox med brännare till det fjuttiga priset av drygt 300 riksdaler på Biltema. Lite lagom skev men den fungerar kanon!

Så de senaste veckorna har vi rökt på både det ena och det andra här hemma på vår gård. Makrillfiléer, räkor och laxfilé har fått sig en omgång i röken. Mmm-mmm-mmm är allt vi har att säga! Det enda vi känner att vi behöver laborera ytterligare med är räkorna, de blev aningen för torra vid första försöket. Har ni några funderingar kring det här med vår rökbox så hojtar ni till. Vill ni ha ett inlägg om att använda rökboxen så kan vi fixa det också.

Men säg det goda som inte blir ännu godare när man serverar en god sås till? Så även här. Därför ska ni ikväll få det enkla receptet på en kall hjortronsås att äta till varmrökt lax, oberoende om ni rökt den själva eller köpt den i affären.

Vi introducerade denna enkla sås ihop med lillebrors varmrökta lax till familjen och det var misstänksamma blickar och miner när den rördes ihop. Hjortronsylt och crème fraiche i en sås till lax, är ni skvatt galna???

hjortronsås varmrökt lax

 

Behöver vi säga att såsskålen var nästintill renslickad när middagen var slut? Vissa påstod att den kunde ha ätits som soppa, så god var den. Då vet ni att denna hjortronsås fick helt klart godkänt! Kombinationen sött (hjortronsylt) och salt (laxen) är och förblir klockren.

hjortronsås hjortronsylt varmrökt lax

Låt gärna såsen stå kallt någon timme innan servering så att smakerna hinner gotta till sig. Men ta gärna fram den en stund innan det är dags att sätta sig ned vid middagsbordet. En mer rumstempererad sås smakar så mycket mer än en kylskåpskall.

 

 

 

3-4 portioner.

 

 

2 dl crème fraiche, 34%
3/4 dl hjortronsylt
svartpeppar
salt

 

 

 

Rör ihop crème fraiche med hjortronsylt och smaka av med salt och peppar.

 

hjortronsås hjortronsylt varmrökt lax

 

hjortronsås varmrökt lax hjortronsylt

 

Semestertider eller vardagslunk, hur som haver önskar vi er alla finingar en fortsatt mysig söndagskväll och så hörs vi snart igen!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Faster

  Hej. Dom talar i ”byyi” om såsen. Den måste jag också laga till. Receptet verkar nog så svårt! Dendär pajen med karamellsås – den gjorde jag i lördags – men – jag gick in i skogen tre meter från vår ytterdörr och plockade en liter blåbär. Så det blev blåbär istället för jordgubbar. Succé!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Så det blev en blåboffeepaj istället, låter mumsigt det med!
   Ja, om det talas på byyi om denna sås ska du veta att den är gudomligt god! 😉 bara att testa och jag tror till och med gamla faster kan röra ihop den. 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.