sjökaptenen pizza lyxpizza kallrökt lax pepparrotskräm ruccola
sjökaptenen pizza lyxpizza kallrökt lax pepparrotskräm ruccola

Sjökaptenen på vårt sätt – en lyxpizza toppad med kallrökt lax, pepparrotskräm samt ruccola.

Tisdag 21 juli 2015

 

En mulen och regnig dag mötte oss när vi vaknade denna morgon. Vad passar då bättre än att bänka sig en stund framför datorn och servera er lite enkel middagsinspiration. Ända sedan barnsben har vi blivit itutade att ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” men att klaga över vädret gör heller ingen gladare precis. Tänk så här istället; varje dag har sina egna guldkorn! Om ni kommer er för att göra denna Sjökaptens-pizza garanterar vi att den blir ett av de där guldkornen för den dagen!

På vår Finlandstripp på väg hemåt igen tillbringade vi en natt i Åbo, som vi läst oss till ska vara Finlands matmecka. Där sprang vi på restaurangen Niska som är den kände åländske kocken Michael Björklunds första konceptrestaurang (franchise). Niska serverar åländska plåtbröd som är en nordisk variant på pizza där de använder sig av enbart inhemska och småskaligt producerade råvaror av högsta kvalitet.

restaurang niska åbo

niska åbo michael björklund

Namnet Niska kommer från Algoth Niska som var en legendarisk smugglare av sprit från Sverige till Finland under förbudstiden i början på 1900-talet. Alla plåtbröd på menyn har namn kopplade till denna smugglare. Även restaurangens inredning har inspirerats från smugglartiden med bord och stolar bestående av större och mindre trälådor. Mysigt! Och självklart njöt vi av Stallhagens öl som bryggs på Åland.

stallhagen öl åland

öl från åland stallhagen

stallhagen åland öl

Denna restaurang verkade vara mycket populär både bland hemmafolk och turister. Bordsbokning är att rekommendera om man vill vara säker på att få plats att äta. Det vi tyckte om särskilt bra var att på deras uteservering var det självbetjäning och där var det bara att sätta sig ner om det fanns lediga lådor att sitta på. Vi kan varmt rekommendera att ni äter här om era vägar korsar Åbo vid något tillfälle utan att ni för den skull behöver smuggla sprit!

björklund åländskt plåtbröd niska åbo

sjökaptenen niska åbo åländskt plåtbröd

För att återgå till plåtbröden beställde vi in både en ”Björklund” med lammkött, rödlök, bearnaisesås och ruccola samt ”Sjökaptenen” bestående av kallrökt lax, tomat, rödlök, svartpeppar, pepparrotscreme och ruccola. Båda var fantastiskt goda men det var denna sistnämnda som vi var ganska snabba på att försöka oss på att göra åter på hemmaplan.

niska åbo åländskt plåtbröd

Antingen gör man sin egen pizzabotten eller så väljer man den lite enklare vägen. Vi provade faktiskt färdig pizzabotten, en nyhet från Fontana men den var lite väl tjock för vår smak. Vi skulle nog rekommendera det tunnare Liba-brödet istället, för det tänker vi använda oss av nästa gång.

Till denna Sjökapten smakar nog ett ljust lageröl bäst såsom ekologiska Åbro Sigill (1457) om man nu inte får tag på Stallhagens honungsöl (89447) eller deras pale ale (30024).

 

 

2 pizzor.

Ugnstemperatur: 250°C

 

 

2 pizzabottnar
200 g pizzasås (Mutti är ett bra val)
1 dl riven mozzarella
1 dl riven västerbottensost
1/2 rödlök (stor) i ringar
6 cocktailtomater i skivor
grovmalen svartpeppar

 

 

Topping:

Pepparrotskräm:
1 dl crème fraiche
riven pepparrot efter behag
salt, svartpeppar

200 g kallrökt lax i skivor
ruccola

 

 

 

Förbered pepparrotskrämen först genom att smaksätta crème fraiche med riven pepparrot och sedan vispa den luftig med elvisp. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg över den i en spritspåse (alternativt en vanlig plastpåse som man sedan klipper ett litet hål på i ena hörnet.)

Bred pizzasås på bottnarna. Blanda de båda ostsorterna och fördela ovanpå tomatsåsen. Krydda rejält med grovmalen svartpeppar direkt från pepparkvarnen. Strö över rödlöksringar och tomatskivor. Grädda pizzorna i mitten av ugnen tills osten smält och blivit fint gyllenbrun, 10-15 minuter beroende på ugn.

Toppa pizzorna direkt med skivor av kallrökt lax, spritsa på pepparrotskrämen och toppa allra överst med färsk ruccola. Servera pizzorna direkt.

 

lyxpizza kallrökt lax pepparrotskräm ruccola

 

sjökaptenen pizza lyxpizza kallrökt lax pepparrotskräm ruccola

 

 

 

Smakliga pizzastunder!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.