Lördag 6 juni 2015
På självaste Nationaldagen, en regnig sådan, tänker vi bjuda er på något så gott som gårdagens burgarmiddag. Men inte vilken burgare som helst utan en gjord på både torsk och lax serverad med skivad råstekt potatis. Upphovsmakaren till fiskreceptet är vår högt skattade matguru Leif Mannerström (från boken ”Husmanskost”). Säg ett recept av honom som vi provlagat och som inte blivit gott!?!
Denna fiskburgare är således inget undantag och biffen blir mycket saftig och mindre torr när man blandar i lite fetare lax. Sweet chilin bidrar med en angenäm sötma och den klippta gräslöken blir ett trevligt blickfång.
Man kan om man vill göra en färssmet av fisken genom att köra laxen och torsken i matberedaren med kniven monterad men vi valde att istället finhacka den och fiskbiffarna höll fint ihop ändå tack vare äggulorna.
Till fiskburgaren smakade det alldeles förträffligt med en urgod, lättlagad och somrig skagenröra. Den godaste röran vi kanske någonsin gjort!? Den hamnar i alla fall i topp-5 och det säger en hel del.
Skagenröran à la Marstrand passar även på buffébordet, som förrätt – kanske som fyllning i krustader eller tunnbrödskorgar eller på en toast. Den skulle göra sig alldeles utmärkt som ett inslag på självaste midsommarafton som närmar sig med stormsteg.
Receptet på skagenröran har vi hämtat ur boken ”Fest med systrarna von Sydow”.
En god och smakrik öl i glaset till burgaren gör sig bäst. Försök gärna hitta någon lokalproducerad sort. Vi kan tipsa om en fruktig IPA, t.ex. Poppels Nya Världens India Pale Ale (89274) samt Göteborgs Nya Bryggeris Go IPA (30362, säljstart 1 juni 2015), båda från Göteborgsregionen. Annars är det också gott med Innis & Gunn Toasted Oak Ipa (88530) eller Brooklyn lager (1548) som har lite mer studs i sig än en vanlig lageröl.
4 portioner.
Fiskburgare:
400 g torsk
200 g lax
1 knippe finskuren gräslök
1 msk sweet chilisås
2 äggulor
salt, svartpeppar
smör till stekning
Ta bort eventuella ben ur laxen och torsken samt skär bort skinnet. Finhacka fisken och blanda i en bunke tillsammans med de övriga ingredienserna till en smidig smet.
Forma fyra stora biffar och stek dem i rikligt med smör i en het stekpanna ca. 3 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomstekta.
Skagenröra à la Marstrand:
1 dl majonnäs
2 dl turkisk yoghurt
1 kg oskalade räkor, frysta och upptinade
1/2 rödlök
3 msk hackad färsk dill
1 tsk dijonsenap
citronsaft
1 msk riven pepparrot
salt, svartpeppar
Skala räkorna och grovhacka dem. Finhacka rödlöken.
Rör ihop majonnäs, yoghurt, rödlök, dill och dijonsenap. Smaka av med citronsaft, pepparrot, salt och svartpeppar. Blanda sist ner de grovhackade räkorna.
Låt skagenröran stå kallt fram till servering.
Själva burgarna lade vi ihop på detta sätt sedan hamburgerbröden rostats lätt i torr stekpanna:
brödbotten
chilisås
salladsmix
tomatskiva
fiskburgare
riven Västerbottensost
skagenröra
brödhatten
och så ett grillspett rakt igenom som håller ihop hela burgaren.
För att återgå till god öl så var vi faktiskt förra lördagen på en ölprovning (herremannens 40-års present av kompisgänget) i Göteborgs Nya Bryggeris lokaler där även en rundvandring i deras bryggerimuseum ingick. En väldigt trevlig tillställning i fantastiska lokaler med mycket ölhistoria. Detta bryggeri ligger i gamla Pripps lokaler, Västra Frölunda och är stadens nyaste mikrobryggeri. En liten skara före detta Pripps-anställda har gått ihop och startat detta bryggeri.
Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~