indisk daal gröna linser kokosmjölk indisk kryddblandning vegetarisk
indisk daal gröna linser kokosmjölk indisk kryddblandning vegetarisk

Daal – vegetarisk indisk soppa på gröna linser.

Måndag 20 april 2015

 

Säg den vecka som kunde börjat bättre! Sol och klarblå himmel och plusgrader uppåt 17, visserligen lite kyliga vindar om man stod på fel ställe men helt klart en dag när man velat vara ute så mycket som möjligt. Så vi slog på stort när vi kom hem och tände grillen, bara för att det var måndag och sol! Säg vem vill stå inne och laga mat när man kan grilla den. Så kvällens middag blev kolgrillade kycklingklubbor som pestomarinerats och till det en enkel bönsallad. Det var nog den godaste måndagsmiddagen på bra länge! Så man undrar lite hur denna vecka ska fortsätta om den började så här kanoners, blir svårt att slå detta!

Men vi skulle heller inte tacka nej till denna indiska soppa som nästintill påminner om en gryta i konsistensen. En vegetarisk soppa så här på måndagskvisten blir det således recept på här på bloggen. Daal blev genast en favorit hos oss, nästan så vi vågar säga att den är den godaste soppan vi ätit för smakmässigt sätt har den allt.

daal gröna linser indisk soppa vegetarisk

Denna indiska soppa gjord med gröna linser är värmande och mättande. Den har en lagom hetta och är mustig och god. Det är en fin balans mellan alla smaker och det känns så bra att smaksätta den med en indisk kryddblandning man blandat till själv. Kokosmjölken ger ytterligare en fin ton till denna daal.

Särskilt svår kan man heller inte säga att den är att koka, hyfsat snabblagad är den. Som med alla soppor sätter sig smakerna bäst om den får stå och gotta till sig över natten men det är absolut inget måste.

Receptet kommer från boken ”Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson.

 

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

 

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten zucchini
1/2 påse (à 65 g) ruccola
solrosolja och lite smör att steka i
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk indisk kryddblandning (se recept längre ner)
500 g krossade tomater
1/2 liter grönsaksbuljong
2 dl gröna linser
1 burk (400 ml) kokosmjölk, ekologisk

 

 

 

Till servering:

blandade skott eller groddar

 

 

 

Indisk kryddblandning:

1 msk malen spiskummin
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
2 tsk gurkmeja
2 tsk cayennepeppar

 

 

 

Hacka lök och vitlök. Skär zucchinin i bitar. Hetta upp lite olja med smör i en kastrull och tillsätt sedan lök, vitlök, ingefära och kryddblandningen. Fräs alltsammans i några minuter.

Tillsätt krossade tomater, buljong, linser, zucchini och ruccola. Låt koka under lock på svag värme tills linserna är mjuka, ca. 30 minuter.

Rör ner kokosmjölken och låt soppan få ett uppkok. Servera tillsammans med blandade skott eller groddar och kanske ett gott bröd till.

 

indisk daal gröna linser indisk kryddblandning

 

indisk daal gröna linser kokosmjölk indisk kryddblandning vegetarisk

 

 

Helgen sprang förbi som vanligt. Varför ska alltid två lediga dagar gå så fort trots att man försöker njuta av dem båda fullt ut. Ja, vi är nog inte ensamma att undra över detta fenomen misstänker vi. Men ett mysterium är det allt!

I lördags drog vi till stora staden och smaskade världens godaste sushi till lunch. Favorit i repris men det var säkert ett halvår sedan sist. Sushin hittar man på Eriksberg om nu någon blir riktigt nyfiken. Det var riktigt glassigt väder i lördags också och då passade vi på att provsmaka en av årets glassnyheter från GB; Cornetto Peanut Butter Love. En självklarhet att prova, heltossiga som vi är i jordnötssmör. Vårt betyg: 3,5/5 glassar. Det kanske var den där innehållsförteckningen som drog ner betyget för vår del. En fin smak av jordnötssmör men den kunde ha haft lite crunchiga bitar i tyckte vi.

Vi hann strosa runt och försöka oss på lite shopping innan vi drog till ett favoritställe även det: Ölrepubliken. Då var det redan dags för mellanmål så det fick bli en liten charkplanka att dela på och så några lokala ölsorter innan vi hoppade på bussen hemåt igen.

Igår blev det en liten tur till havet med fikaryggsäcken packad, som alltid till Marstrand när vi beger oss. Dock höll vi oss på fastlandet (Koön) denna gång, passade på att spana in campingen ifall vi drar dit vår lilla ”Grynet” (ja, vår husvagn heter så!) någon helg till sommaren eller till semestern. Det var gott med varmt te och kaffe i de kyliga vindarna och ännu skönare med en varm dusch när vi väl var hemkomna.

Hoppas ni alla känner er laddade för en ny vecka, må så gott och ta hand om er!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Mårtenssons kök

  Daal är en av våra favoritgrytor när det gäller vegetariskt, linser är ju en stapelvara i vårt skafferi och daal är ju så otroligt lättlagat och enkelt att variera med innehåll. VI brukar ha papadums till, det blir en härlig sked att skeda i sej med:)

  Så härligt med utflyktshelg, det är verkligen något bland det bästa med våren. Och visst gr dagarna fort, vi som är lediga på fredagarna också kan intyga att tre dagar också flyger förbi:)

  Hoppas ni får en fortsatt bra vecka,
  kramar

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Med linser kan man verkligen göra mycket och det blir så mättande. Papadums till, ja varför inte? Vi tackar för tipset om den ätbara skeden. 😉
   Tre dagar helg och fyra dagar jobb låter bra och balanserat men vi förstår, tiden går alltid fort när man har roligt. Då är det ju bra att man fyller dagarna med liv och upplevelser så har man något att minnas från de flydda dagarna. En fortsatt fin vecka till er också, kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.