rawfood fikon- kardemummabollar kakao
rawfood fikon- kardemummabollar kakao

Hälsosamt godis: Fikon- och kardemummabollar.

22 april 2015

 

De här fikon- och kardemummabollarna är våra absoluta favoriter bland hälsosamma chokladbollar. De har en tydlig smak av kaffe (använd gärna koffeinfritt om ni är känsliga) och kardemumma. De har ett härligt knaster av fröna från de torkade fikonen när man sätter tänderna i dem.

Chokladbollarna är perfekta att ta till om sötsuget sätter in så här mitt i veckan eller om man försöker undvika vanligt vitt socker överlag. Vi gör ibland en större sats som vi fryser in. På detta sätt har vi alltid något litet gott till hands när det känns att vi vill unna oss något av det sötare slaget.

fikon- och kardemummabollar rawfood

De här godsakerna slänger man så lätt och obesvärat ihop med hjälp av en matberedare med kniven monterad. Vi skulle verkligen inte klara oss utan denna köksmaskin. Vilken köksmaskin förgyller er vardag allra mest?

Ibland rostar vi även kokosflingorna som bollarna rullas i (dock ej på dessa bilder) och det ger ytterligare en förhöjd och fin rostad ton till godbitarna.

Vi kan också tipsa er om andra hälsosamma chokladbollar vi experimenterat med i vårt kök, här finns recept på dadelbollar samt nötfria plommon- och chokladbollar.

 

 

 

Av denna mängd blir det 6 stycken.

 

 

50 g ekologiska torkade fikon, soft
50 g cashewnötter, naturella
1 1/2 msk kakao
1 rågat krm krossad kardemumma
1/2 – 3/4 msk starkt, kallt kaffe

 

 

Att rulla i:

1/4 dl kokosflingor (de kan med fördel rostas för mer smak)

 

 

 

 

Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna tills de blir gyllenbruna. Lägg över dem på en tallrik och låt kallna.

Klipp bort stjälken från fikonen.

Ta fram matberedaren med kniven monterad och börja med att grovmixa cashewnötterna. Tillsätt sedan de övriga torra ingredienserna och mixa ihop. Tillsätt sist kaffet, bara så mycket att chokladbollssmeten går ihop och du kan rulla bollar av den. Forma till sex bollar och rulla i kokosflingor. Ställ kallt en stund innan servering.

 

hälsosamma chokladbollar fikon kardemumma

 

rawfood fikon- kardemummabollar kakao

 

 

Man är allt mör och go’ om kvällarna efter alla dessa härliga solskensdagar med mycket utevistelse. Så möra att vi tog oss en vilostund i soffan efter middagen. Säger kroppen att den behöver vila så får man vackert lyssna till den även om solen strålar från molnfri himmel på utsidan. Eller var det så att det var middagen som gjorde sig påmind och det var paltkoman som slog till?

 

 

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. Min Lilla Kokrå

  Låter ju perfekt att ta till fram på kvällskvisten när sötsuget sätter in. Men jag tror fikon-och kardemumma bollarna får vänta ett tag, däremot har jag en låda dadlar som det inte sjunket något nämnvärt i, så dadelbollarna ska jag ta och testa.
  Allt gott! Kram Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Dadelbollarna är också goda så det gör du rätt i att testa dem. Det som är så bra med de här chokladbollarna är att man kan variera dem i det oändliga och slutligen hittar man sin favoritsammansättning. Kramizar till dig!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.