indiska nuggets
indiska nuggets

Indiska och vegetariska nuggets.

4 februari 2015

 

Här serveras det vegetariskt även idag. Vi skulle ju bli bättre på det här med att få ut allt gott vegetariskt som vi äter. Denna gång är det med indiska toner där huvudingrediensen är kokta kikärter. En variant på falafel kan man säga att detta är. Enkla att göra är dessa krispiga nuggets och därmed är middagen klar på en halvtimme. Precis som vi vill ha det under veckan!

Till dessa nuggets serverade vi en förtrollande enkel men god yoghurtsås smaksatt med citronskal. Uppfriskande citrustoner går fint ihop med de indiska kryddorna. Herremannen tyckte att biffarna var lite torra men där hjälpte citronsåsen till.

Sesamfröna som biffarna panerades med gav också en härlig smak till rätten eftersom de blev lätt rostade under stekningen.

indiska nuggets stekpanna

Receptet är ur vår eminenta ”Köksalmanack 2015”.

 

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

1 burk kokta kikärter, ca. 400 g
1 dl havregryn (vi använde fiberberikade)
1 ägg
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk garam masala
1/2 tsk salt
1/4 tsk chilipulver

 

Till panering & stekning:

1/2 dl sesamfrön
2 msk rapsolja

 

Citronyoghurtsås:

1 burk (2 dl) matyoghurt
rivet citronskal
salt, svartpeppar

 

 

 

Citronyoghurtsås:
Blanda önskad mängd rivet citronskal med yoghurten, smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra i kylskåp tills allt det andra är klart.

Nuggets:
Skölj kikärterna under kallt vatten och låt dem rinna av. Mixa dem i matberedare tillsammans med resten av ingredienserna till en tjock smet.

Forma små nuggets, eller platta bollar, och vänd dem i sesamfrön. Stek i olja i stekpanna på ganska hög värme så de får en knaprig, lätt friterad yta.

Servera tillsammans med jasminris, citronyoghurtsås och majskorn vid sidan om.

 

indiska nuggets

 Krispiga vegetariska nuggets med indisk kryddning.

 

 

Gubbens tre lediga dagar har snabbt svischat förbi. Lite skissande för en eventuell ny bloggheader har han bland annat sysselsatt sig med. Han har minsann fått damma av sina teckningsfärdigheter från gymnasietiden. Imorgon är det jobb i två dagar som gäller. Tvättmaskinerna har gått varma ikväll men ändå hann vi med en promenad till apoteket. Vi lyckades även bli sugna på surskorpor (Finn Crisp) så ett paket fick följa med oss när vi ändå gick genom Maxi. Onyttigare saker kan man väl impulshandla?!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

    1. Livsnjutarna

      Mums var ordet! 🙂 Vi börjar bli alltmer modiga vad gäller indiska smaker och liknande och vegetariskt äter vi alltmer också. Det är ganska spännande, vi har märkt att ju mer vegetariskt vi äter desto mindre sugna blir vi på maffiga kötträtter. Och sen finns det ju en hel uppsjö av vegetariska rätter som ännu är kvar att upptäcka. Ny header – work in progress! 😉 Kram på er!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.