rödbetsrisotto västerbottensost pistaschgratinerad torsk
rödbetsrisotto västerbottensost pistaschgratinerad torsk

Pistaschgratinerad torskfilé med rödbetsrisotto och mustig vinsås.

Torsdag 16 april 2015

 

Veckans bästa kväll är här och då tänker vi passa på att servera er ett gott tips på en god fredagsmiddag. Det bjuds på fisk, här i form av torsk eftersom vi bor på bästkusten men annan vit fiskfilé går också finfint. I originalreceptet används det gös.

Den här maträtten är en riktigt härlig färgklick på tallriken och en fröjd för det hungriga ögat. Ibland lyckas vi riktigt bra med upplägget som här inger restaurangkänsla.

pistaschgratinerad torsk rödbetsrisottoNöttäcket ger fin krispighet och pistaschnötterna ihop med västerbottensosten är en fantastisk kombination. För att inte glömma den underbart röda risotton med lite sötma från rödbeta ihop med syrlighet från vinet och sältan från västerbottensosten. Risotto på ett lite mer icke-traditionellt sätt. Den mustiga vinsåsen toppar hela härligheten på ett elegant sätt.

Återigen uppmanar vi till försiktighet när man tillreder vit fisk. Tekniskt sett är vit fisk redan tillagad vid 38°C men här låter vi den gå till 40°C och sedan får den vila under aluminiumfolie ca. 5 minuter på diskbänken. En bra ugnstermometer är ovärderlig i köket när man tillagar fisk. Vår är integrerad i ugnen och den används flitigt till mångt och mycket.

Receptet är hämtat ur boken ”Det bästa ur Fredagsgourmet” från Allt om Mat.

Vintips: Moncaro Verdicchio (nr. 22424).

 

 

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

4 torskfiléer
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1/2 dl skalade pistaschnötter
1 dl grovriven Västerbottensost

 

 

Rödbetsrisotto:

150 g färsk rödbeta
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk (30 g) smör
2 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
4 dl vatten
3 msk kycklingfond
2 dl grovriven Västerbottensost
1/2 tsk salt
1-2 krm nymald svartpeppar

 

 

 

 

Mustig vinsås:

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk (15 g) smör
2 msk socker
2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
2 msk vit balsamvinäger
4 msk kycklingfond
2 tsk soja
2 tsk idealmjöl

 

 

Till servering:

8 gröna sparrisar
1 msk olivolja

 

 

 

 

Krydda fisken med salt och peppar. Vik den så att filéerna blir jämntjocka. Lägg dem i en smord ugnssäker form.

Hacka pistaschnötterna och blanda med osten. Lägg röran på fisken.

Risotto:
Skala och grovriv rödbetan (använd engångshandskar!). Skala och hacka lök och vitlök och fräs dem i smör i ca. 3 minuter. Tillsätt rödbeta och ris och låt fräsa med ca. 1 minut. Häll på vinet.

Koka upp vatten och fond i en kastrull. Späd riset med buljongen så att det täcks efter hand som vätskan kokar in. Sänk värmen, rör och koka sakta utan lock ca. 20 minuter, tills riset är mjukt men har visst tuggmotstånd och lite vätska kvar.

Stick in en ugnstermometer i fiskens tjockaste del. Gratinera fisken mitt i ugnen tills termometern visar 40°C. Dra sedan på grilleffekten en kort stund för att ge nöttäcket lite extra färg. Låt fisken sedan vila under aluminiumfolie några minuter innan servering.

Sås:
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör tillsammans med sockret i en kastrull ca. 2 minuter. Tillsätt vin, vatten, vinäger, fond och soja. Koka utan lock ca. 10 minuter. Sila. Red av med idealmjöl och låt såsen koka ett par minuter.

Bryt av den nedre delen av sparrisen. Koka den i lättsaltat vatten i en kastrull 2-3 minuter.

Rör ner västerbottensosten i risotton och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp risotton på tallrikar med sparrisen (2 per portion) ovanpå och fisken överst. Häll lite sås runt om och servera resten i en skål bredvid. Droppa över olivolja och servera.

 

rödbetsrisotto torsk pistasch västerbottensost

 

vintips verdicchio moncaro fisk

 

rödbetsrisotto västerbottensost pistaschgratinerad torsk

 

 

Återstår för oss att önska er alla finingar en kanonstart på den annalkande helgen. Det lovas sol och blå himmel, vi hoppas på det. Något spikat på agendan har vi inte i denna stund men vi är ju kända för att vara flexibla så alltid ska vi hitta på något att fördriva helgen med. Vem vet om det startas upp en IPAHH-ölbrygd här i köket nu när 40-åringen är en stolt ägare till ett ölbryggningskit från Det lilla köksbryggeriet. Vad tänker du hitta på i helgen?

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  Jag var och tittade på körsbärsträdens ljuvliga blomning i Kungsträdgården igår. Det är så vackert så jag blir nästan religiös. – Dessutom såg och läste jag ert matreportage i senaste numret av Kuriren. Väldigt trevligt som alltid och så fina bilder ni får till. Jag tycker också mycket om korsorden i Kuriren. De är på många sätt olika korsord i rikssvenska tidningar. Det är många kluriga ord som bara en finlandssvensk kan känna till.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja, körsbärsträden är fantastiskt vackra denna tid på året. Det finns en hel del sådana på vår gård så vi kan njuta varje dag. Man får passa på för plötsligt är den tiden förbi, det går så snabbt nu på våren.
   Vad roligt att du gillade vårt senaste salladsreportage, vi ska försöka få ut det på bild här på bloggen senare i veckan också. Det var faktiskt ett sådant där nöd-reportage som vi blev tillfrågade om vi kunde göra. Vi blir glada när du säger att du tycker att våra bilder är fina, tack!
   Ha en fortsatt fin vecka!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.