citron- och honungssill 5-minuterssill
citron- och honungssill 5-minuterssill

Sill till påsk? Citron- och honungssill.

Måndag 30 mars 2015

 

Ingen påsk utan sill. Håller ni med? Vi kan i alla fall inte tänka oss en påskbuffé utan en endaste sillsort, det skulle kännas torftigt och som att något fattades oss. Det blir några nykomlingar igen att provsmaka för oss till påskhelgen.

Vad tänker ni på när ni hör ordet påsk? Ofta går associationerna hos oss alla och envar till något som är gult. Citroner är gula, friska och fräscha och just därför tycker vi att denna sillinläggning med citron och honung passar alldeles ypperligt till påsk. (Ni får ursäkta bilden som är väldigt somrig men fotot togs förra årets midsommarafton.) Är ni sugna på en mer krämig citronsill hittar ni recept på en sådan här. Vill ni botanisera i vårt arkiv bland alla våra sillinläggningar finner ni en genväg här.

Denna klara citron- och honungssill är frisk och kryddig i smaken och har ett härligt sting av röd chili. Honungen rundar av med en fin sötma.

Denna sill smakar så mycket mer bara den får stå och gotta till sig i kylen i ett dygn innan servering.

Receptet har vi hittat i tidningen ”Mitt kök” (9/2014).

 

 

 

 

1 förpackning (à 420 g) Abba 5-minuterssill

 

Lag:

1 dl citronsaft (saft från ca. 2 citroner)
skal från 1/2 citron
1 dl flytande honung
3 dl vatten

 

 

Kryddor:

1 röd chilifrukt
5 cm purjolök
1/2 rödlök
några kvistar färsk timjan
grovt krossade svarta pepparkorn

 

 

 

 

Pressa citronerna och riv skalet. Blanda ingredienserna till lagen. Skär sillen i mindre bitar.

Halvera chilifrukten och kärna ur den samt ta bort innerväggarna och strimla den. Skala och strimla rödlöken. Ansa, skölj och strimla purjolöken.

Skär sillen i mindre bitar lite på snedden. Varva sill och kryddor i en glasburk. Häll på lagen och låt stå i kylskåp till nästa dag innan servering.

 

citron- och honungssill 5-minuterssill

 

Hoppas ni alla finingar fått en kanonstart på denna påskvecka. Har ni pyntat klart med fjädrar och ägg? Ni glömmer väl inte att damma av kvasten så den är redo för avfärd lite senare i veckan? Glöm inte att programmera in gps-koordinaterna –  till Blåkulla!

 

 

 

Smarrig sillstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  Mmm, sill, så himla gott!
  Jag måste ha memma till påsk så det köper jag till mig själv för ingen annan i familjen äter memma. Tänk, så gott med socker på och äkta tjock vispgrädde. Jag köper memma i Hötorgshallen, finska saluplatsen. Samtidigt bunkrar jag upp lite Sisu, Da Capo och annat ”livsnödvändigt”.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Memman är införskaffad, blev av märket Kymppi, vi föredrar den framför Fazers. Ett år gjorde vi även vår egen memma men det var ju ett heldagsjobb, men roligt att ha testat. Socker och grädde ska det vara till memman, har testat äta den med vispad grädde men det blev för mäktigt. Ett år gjorde vi även memmashot kommer vi ihåg nu. Vilka tokerier vi hittar på ibland! 😉 Låter absolut som livsnödvändiga saker du hittar där i Hötorgshallen, säg har de stort utbud? Da Capo är himla gott, nästan så att det har gått förbi Pätkis som alltid varit en favorit hos oss. Tupla Dark gillar vi också men vet inte om det var en tillfällighet på marknaden, den säljs då inte här på svenska sidan. Mignon-ägg brukar Peppe alltid vilja ha till påsk men just nu ser det lite mörkt ut på den fronten.

   Svara

 2. annepauline

  Visst är det ett heldagsjobb att koka och grädda memma. Inget som man gör för bara en person, hehee.
  Finska saluplatsen i Hötorgshallen har rätt bra utbud. Olika sorters skinkor och korvar ( knackkorv ), Ahti silliä, men även kakor, Domino och liknande samt en hel del godis. Tupla finns! Sisu och Leijona och Franska pastiller…vidare har de alla olika lådor till jul samt Runebergsbakelser vid säsong. Det är väldigt lätt att förköpa sig när man väl är där och ser allt som finns. De har även finskt björkshampo och sportcremen Vitalis. Nostalgin flödar med andra ord när man står där. Det känns härligt!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vilket smultronställe du hittat! 🙂 Saknar en liknande här i Göteborgstrakten. Förut fanns en finsk mataffär på Hisingen som vi besökte när vi var relativt nyinflyttade här. Men vi tror att den stängt igen nu till vår stora besvikelse. Inte för att vi var stamkunder precis men det kändes bra att veta att det fanns ett ställe där allt ”livsnödvändigt” fanns samlat även om vi gör mycket själva.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.