citron- och vaniljsill valborg vaniljstång
citron- och vaniljsill valborg vaniljstång

Citron- och vaniljsill.

Söndag 3 maj 2015

 

Sillinläggningen vi gjorde till valborg blev hur lyckad som helst så självklart måste även ni få ta del av den. Fräscht, friskt och syrligt från citronen gick finfint ihop med den runda, lena och mjuka vaniljsmaken. En sillinläggning som smakade vårligt/somrigt och som verkligen överraskade positivt måste vi säga.

citron- och vaniljsill valborg

Vi märkte också att sillen blev ännu godare efter två dygn i kylskåp, syran blev mer balanserad och vaniljsmaken trädde fram lite bättre. Men man bör ta bort vaniljstången efter det första dygnet. Denna sill seglade helt klart in på vår topplista.

Till denna sillinläggning eller vilken annan som helst är det inte rekommendabelt att dricka vin. Nej, här föreslår vi en ljus lageröl, gärna Mariestads Export (nr. 1200).

Receptet kommer från boken ”Buffé! – från mingel till festbuffé” av Elisabeth Johansson.

 

 

 

 

1 dl ättika, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 vaniljstång
1 citron, skalet
3 lagerblad
8 kryddpepparkorn
1 gul lök
500 g sillfiléer, salta urvattnade (inläggningssill)

 

 

 

 

Blanda en 1-2-3-lag: rör ut sockret i ättikan tills sockret ”smält”, tillsätt vattnet.

Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg ner både frön och vaniljstång i lagen.

Tvätta citronen, skär av det gula skalet och finstrimla det (eller använd ett zestjärn). Lägg i citronskalet, lagerbladen och kryddpepparkornen i lagen.

Dela löken på längden och skär den i tunna klyftor. Skär sillfiléerna tvärs över i jämna bitar.

Varva sill och lök i en burk och häll över lagen. Låt sillen stå ett dygn i kylskåp och ta sedan bort vaniljstången och låt sillen stå ytterligare ett dygn innan servering.

 

citron- och vaniljsill valborg vaniljstång

 

Även om sill är gott är det nog inte något vi kommer att äta den kommande veckan. Det är vad vi tror i alla fall, men vad vet vi. Vårt vardagsrum är översvämmat av somriga kläder och resväskorna står redo att svälja all vår packning. Vi är så gott som redo att åka vilken minut som helst men först ska vi ta oss en svängom till landet som John Blund besitter.

Den här tiden imorgon är vi inkvarterade på ett hotellrum i Perugia, Italien och har precis startat vår mat- och vinresa som är en resa som vi länge drömt om och som nu ska bli verklighet. Det känns som att det är en resa man gör ’once in a lifetime’! Åh, vad vi längtar!

Så på återseende – Arrivederci! Och saknar ni oss alltför mycket i detta forum kan vi säkert reta er med lite fantastiska bilder via Facebook om ni blir alltför nyfikna på hur vi har det i Italien.

 

 

 

 

Smarrig sillstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.