pannacotta vispgrädde chiafrön blåbär vanilj honung
pannacotta vispgrädde chiafrön blåbär vanilj honung

Chiapannacotta med blåbär.

Tisdag 31 mars 2015

 

Hör och häpna, den sista dagen i mars månad är kommen. Hur gick det till? Vart försvann alla dagar? Ja, man kan undra men det gör inte att dagarna kommer tillbaka till oss. Det är därför vi tycker vår middagsdagbok är så himla bra och käck. Ofta kopplar vi ihop maten vi äter med allt det som händer runt omkring oss och utifrån det kan vi luska fram till stora delar hur våra dagar sett ut. Mat ger minnen, mat ger energi, mat förenar och öppnar upp för nya influenser.

Så det är påskvecka och snart stundar en helg där det finns tid för många härligt långa frukoststunder tillsammans med nära och kära. Då är det väl på sin plats att vi kommer med ett tips på en godsak man enkelt och snabbt rör ihop till frukost eller mellanmål eller dessert för den delen. Något nytt och fräscht som kickar igång den nya dagen på bästa sätt.

chiapannacotta blåbär

Denna härligt blåbärslila (passar ju bra så här i påsktider!) pannacotta innehåller inget gelatin utan det är chiafröna som ger den geléiga konsistensen. Ingredienserna kan räknas på en hand. Pannacottan känns väldigt nyttig för den är endast sötad med pyttelite flytande honung och honung i sig är det ju lite mer näring i än vanligt vitt socker, dock marginellt. Man gör denna lila historia med fina toner av vanilj i en handvändning kvällen innan så är den bara att duka fram när det är dags att äta frukost följande dag.

Observera att receptet är för en portion. Vår erfarenhet är den att med chiafrön är det bäst att göra ett glas åt gången och inte förstora och blanda allt i en enda stor skål. Risken att chiafröna fördelas olika är överhängande och det blir ju inte så trevligt i slutändan. Om man nu inte gör en större laddning i en skål, låter stå över natten och sedan rör om pannacottan innan man fördelar i portionsglas. Men det här kom vi på nu i skrivandets stund så detta är inget vi testat. Men faktum kvarstår att vi gillar den släta ytan som blir när man lägger upp direkt i serveringsglaset och låter stå över natten. Det där bestämmer ni själva!

Gör man flera stycken kan det också vara extra trevligt att använda olika glas med varierande höjd. Garanterat en fröjd för ögat på det färdigdukade frukostbordet!

Inspirationen till denna läckerhet har vi hittat hos Marja och hennes blogg ”Baka Sockerfritt” men vi har gjort vissa egna modifieringar.

 

 

 

1 portion.

 

 

35 g (ca. 3/4 dl) halvtinade blåbär
1/2 dl vispgrädde
1/4 krm vaniljpulver
flytande honung till sötning
1/2 msk chiafrön

 

 

Till servering:

blåbär

 

 

 

Mixa blåbär och grädde med stavmixer. Blanda i vaniljpulver och smaka av sötman med honung. Tillsätt sedan chiafrön och blanda. Häll upp i ett fint glas och ställ i kylskåp över natten.

Dekorera med blåbär innan servering.

 

chiapannacotta blåbär vaniljpulver honung

 

pannacotta chiafrön blåbär vaniljpulver honung

 

pannacotta vispgrädde chiafrön blåbär vanilj honung

 

Apropå blåbär verkar det vara något frun i huset försöker få sig så mycket som möjligt av i dessa dagar. Igår kokades det blåbärssoppa här på hemmaplan, den blev god. Förhoppningen är att magsjukebaciluskerna ska ge vika så att fokus kan ställas in på påskhelgen och all den goda maten vi planerat att vi ska laga. Det blir bara vi två men självklart ska vi göra en liten påskbuffé som vi traditionsenligt ska njuta av på långfredagskvällen.

Inspiration från tidigare års påskbuffé hittas här, tips på en komplett vårmiddag hittar man här och har man varit uppmärksam har vi faktiskt en påsk-kategori i vårt arkiv som man kan ta och dyka ner i.

 

 

 

Smarrig blåbärsstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.