finsk italiensk sallad spaghetti
finsk italiensk sallad spaghetti

Italiensk sallad på finskt vis.

Måndag 9 mars 2015

 

Japp, så var en ny vecka igång med nya middagar att planera. Eller hur gör ni? Planerar ni i förväg vad som ska ätas under veckans vardagar eller freestylar ni varje dag utifrån vad kylskåpet och skafferiet har att erbjuda? Vi hoppas att vi kan vara till lite hjälp när inspirationen tryter. Inte alltid att ni lagar precis det vi serverar er recept på men att ni med hjälp av våra inlägg också kan komma på vad det var ni verkligen var sugna på att äta de närmaste dagarna.

Hej hopp, idag tänker vi bjussa på något så fantastiskt så det är inte riktigt klokt. Italiensk sallad! Genast tänker ni -pasta, salami, soltorkade tomater, ruccola, olivolja och så vidare. Psst, vi glömde säga att ni måste tänka er italiensk sallad på finskt vis, vad tänker ni då? Öööh?! Pasta! Hammaren på tummen, ni prickade rätt!

italiensk sallad finsk

Det enda som är italienskt i denna krämiga sallad är pastan, avklippt spaghetti för att vara riktigt exakt. I Finland finns den att köpa som färdig sallad i alla mataffärers kyldiskar av många olika tillverkare. Italienska salladen är lika finsk som korv och är något av en institution. Under våra år på finska sidan har vi nog ätit åtskilliga portioner av denna sallad. Tillbehör? Korv – utan tvekan. För korv är ju faktiskt Finlands mest sålda ’grönsak’! Ni kanske höjer på ögonbrynen, äta korv ihop med en sallad som innehåller kokt skinka? Ja, så är det. Det är absolut inget att snacka om!

Här har vi nu då återskapat denna italienska sallad som vi kommer ihåg den. Närmare i smak som den fabrikstillverkade kommer man inte. Men här finns minsann inga onödiga E-nummer så till vida att man har koll på majonnäsen och den kokta skinkan. Tänk på att använda riktig saltgurka, krydd- eller smörgåsgurka ger inte samma äkta resultat.

Salladen passar finfint som vardagsmiddag en vanlig sk*ten måndag ihop med korv. Istället för finsk knackkorv har vi ätit den ihop med både wienerkorv och varmkorv. Vilka barndomsminnen måltiderna frambringade!

 

 

 

 

6 portioner.

 

 

 

200 g avklippt spaghetti

100 g frysta ärter
1 saltgurka
1/4 stor morot
100 g kokt skinka

 

 

Dressing:

1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1/2 msk ljust muscovadosocker
1 msk vitvinsvinäger
2 msk senap (Slotts original)
salt

 

 

 

 

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt de frysta ärterna när 5 minuter återstår av koktiden. Häll allt i ett durkslag och spola under kallt vatten. Häll över i en bunke.

Finhacka saltgurkan. Skala och finhacka moroten. Finstrimla skinkan. Blanda allt med ärtpastan.

Rör ihop alla ingredienser till dressingen och smaka av med salt. Blanda väl ihop med pastan och allt det andra.

Servera salladen med korv av valfri sort.

 

krämig pastasallad italiensk sallad finland

 

finsk italiensk sallad spaghetti

 

 

Den här måndagen har dock varit så långt ifrån sk*ten som man kan komma. Strålande sol från en molnfri himmel och rejält många plusgrader. Vem kan liksom låta bli att gå ut på promenad en sådan här underbar dag? Man får sådan energi, helt gratis dessutom, så att den räckte till en sväng med dammsugaren nu ikväll. Mycket tack vare att vi igår var så förutseende att vi gjorde middagen klar redan då för ikväll. Ibland förtjänar vi en riktigt stor guldstjärna tycker vi!

Och tycker ni att den lilla serveringsskålen på bilderna är bedårande vacker och otroligt söt så kan vi tipsa om att den är ett nyinköp nu i helgen från Rusta. Förpackningen innehåller fyra skålar i olika blåvitt utförande och kostade endast 79 svenska pesetas. Bara ett litet tips!

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Min Lilla Kokrå

  Haha, ja eran blogg är sannerligen både inspirerande och humörhöjare 🙂
  Eftersom vår familj turas om att laga mat så brukar jag kunna planera ”min” middag i förväg 😉 Torsdagar är min dag och den här veckan har jag planerat att laga era thaiköttbullar 🙂
  Helgerna är det lite si och så med, men eftersom vi bor en bit ut på landet är det bäst att ha allt hemhandlat till helgens middagar, här blir det inga spontanrusningar till kvartersbutiken direkt 😉
  Önskar er vecka fortsätter i samma anda som måndagen 🙂
  Allt gott! / Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Va roligt att höra att du tycker det, det var helt klart tisdagens guldkorn, tack! 🙂 Ser med spänning fram emot vad du tyckte om thaiköttbullarna.
   Vi planerar ju det mesta av maten och försöker handla två gånger i veckan. Vi bor ju på promenadavstånd från en stormarknad men inte vill man bo där för det. Men ibland kan den fungera alldeles utmärkt som lockbete, vi behöver nog köpa det och det, allt för att ta sig ut en ruskig dag på promenad. Så inget av ondo! 🙂 Kramizar!

   Svara

 2. annepauline

  Vilken höjdare, finsk italiensk sallad! En klassiker, jag blir alldeles tårögd. Ett nostalgiskt recept som jag tog till mig direkt som ni kanske förstår. Tusen tack!
  De blåvita skålarna är verkligen fina, undrar om jag ska skaffa mig likadana.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Härligt att du tycker så Annepauline! Dina kommentarer är guld värda för oss. Kram på dig!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.