kycklinggryta ingefära mynta valnötter päron
kycklinggryta ingefära mynta valnötter päron

Päronkyckling med sting.

Söndag 8 mars 2015

 

Den här kycklingrätten kommer med vårliga toner. Och bara därför känns den ju väldigt tidsenlig just nu. Kanske är det tack vare den färska ingefäran och de smörstekta päronklyftorna som toppas med färsk mynta som gör att den upplevs som lite lättare, lite fräschare. Dessutom innehåller den ingen grädde, kors i taket för att komma från vårt kök! Istället kommer krämigheten från crème fraiche. Helt klart är att kycklinggrytan är väldans god!

päronkyckling ingefära

Denna kycklingpanna har också lite lagom sting och hetta i sig eftersom den innehåller både vitlök och sambal oelek förutom ingefäran. Lite extra tuggmotstånd och karaktär i smaken ger också de rostade valnötterna som man toppar hela härligheten med.

Receptet tror vi är från en gammal Arla-broschyr med lite egna modifikationer.

 

 

 

 

3-4 portioner.

 

 

 

500 g kycklingfilé
1/2 purjolök (stor)
salt
smör till stekning
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
3/4 msk hönsfond
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk sambal oelek
2 päron
1 dl rostade, grovhackade valnötter
1/2 dl grovhackad mynta

 

 

 

 

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Bryn kycklingbitarna i smör i en stekpanna, tillsätt efter en stund purjolöken och låt den steka med.

Skala och finhacka vitlöken. Blanda crème fraiche, fond, vitlök, ingefära och sambal oelek och tillsätt i stekpannan med kycklingen. Låt koka under lock 5 minuter.

Tvätta och dela päronen i klyftor, ta bort kärnhuset. Stek klyftorna i smör i en annan stekpanna. Lägg ner dem i kycklinggrytan och strö över de rostade valnötterna och myntan.

Servera med kokt ris, gärna fullkorn eller vildris.

 

kycklinggryta päron ingefära valnötter mynta

 

kycklinggryta ingefära mynta valnötter päron

 

 

roast 'n toast rostbröd hembakatSå hoppas vi att ni alla haft en finfin helg. Vi hade sett fram emot lediga och soliga dagar men se väderleken ville inte som oss. Däremot har vi passat på att vila upp oss och ta det lugnt, promenad varje dag. Ätit gott, absolut. Vi har några varianter på italienska sallad på lut åt er vid ett annat tillfälle.

Kvinnodagen till ära bjöds frugan i huset på hälsosam kokospannkaka med mango och kanel till mellanmål (recept kommer framöver) under tiden det bakades bröd på hemmaplan idag. Ett gammalt och beprövat recept på roast ’n toast dammades av så nu må ni tro att herremannen är nöjd när han får äta hembakat rostbröd till frukost ett tag framöver. Kan det bli bättre liksom?

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. annepauline

  Mmm, detta verkar gott! – Jag hade tänkt mig att göra er apelsinkyckling i lergryta i helgen. Jag letade som en galning efter lergrytan utan att hitta den. Tror ni inte sonen hade ”lånat” den, johodå. Jag som köpt en så fin majskyckling.
  Nåja, det fick bli en annan kycklingrätt i stället. Sonen fyller år snart, jag tror han ska få en egen lergryta i födelsedagspresent.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vilken tur att du kunde spåra grytan, allt som inte tjuven tagit brukar komma fram. En lergryta till sonen låter som en finfin födelsedagspresent tycker vi. Speciellt om han bara utan lov går och knycker din. Kanske du kan kopiera senaste Matvrån ur Kuriren då och skicka med som en bilaga 😉 För den hade ju bara lergrytematrecept 🙂 Ha en fin vecka!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.