IMG_0093.jpg
IMG_0093.jpg

Rieska.

Tänk att man kan göra ett gott bröd till kvällsfikat på mindre än en halvtimme och endast använda tre ingredienser!?! Det är helt fantastiskt! 🙂 Satt och bläddrade i gamla skolböcker från hemkunskapen (eller huslig ekonomi som det på finlandssvenska hette på vår tid i grundskolan) härom kvällen. Letade egentligen efter påskrecept men ramlade över detta recept på rieska – finländskt tunnbröd ofta gjort på kornmjöl. Och kände att det här måste bara prövas.

I skolboken stod också att läsa att detta bröd egentligen kom till av ett misstag (liksom många andra godsaker i vår tid). Lite gröt hamnade på eldstaden och gräddades till en välsmakande kaka.

Brödet blev saftigt med en tät konsistens eftersom inget jäsmedel används. Supergott! Så vi fick oss två kvällsmackor var, för av detta recept blir det 4 små brödkakor.

 

Ugnstemperatur: 250°

 

200 g gräddfil
1/4 tsk salt
1 1/2 dl kornmjöl

 

Blanda alla ingredienser i en bunke. Den kommer att vara väldigt lös men det ska den vara. Dela degen i fyra delar, sleva upp på en bakpappersklädd plåt och bred ut till 1/2 cm tunna kakor.

 

 

 

 

 

 

Grädda mitt i ugnen ca. 15 minuter. Ät dem genast när de svalnat lite med smör på eller linda in rieskorna i en bakhandduk så håller de sig mjuka och låt dem svalna på galler för att avnjuta lite senare.

 

 

 

Som ni kanske lagt märke till har en ny kategori dykt upp på vår blogg, ”max 5 ingredienser” och där hamnar självklart även detta recept!

 

Bagerskan håller sötsaksprofilen nere lite medvetet för att inte ännu fler myror ska hitta till vårt kök. Vissa envisa sexbenta småkryp hade fått för sig att det bara var att flytta in hos oss när vi var på minisemester…

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.