svamprisotto zeta tryffel parmesan salsiccia
svamprisotto zeta tryffel parmesan salsiccia

Svamprisotto med tryffelolja och parmesanost toppad med salsiccia.

Lördag 17 januari 2015

 

Lyxiga lördag är här. På matbordet står en bukett med härligt vårfärgade tulpaner i rosa och vitt. På diskbänken ligger en ensam upptinad hummer som ska byta förklädnad och bli en förhoppningsvis delikat förrätt till ikväll. Ett nytt recept som vi äntligen ska testa. Ger förrätten bra vibrationer kommer den att dyka upp här i ett senare inlägg, var så säkra! Trots att det nya året inte pågått alltför länge har vi ätit förvånansvärt många 2-rätters middagar redan. Och istället för huvudrätt och efterrätt har vi satsat mer på förrätt och huvudrätt. Hur ser din lördagslyx ut idag?

 

tulpaner

Risotto känns som lördagslyx det med. Den här risotton, helt efter Zetas recept, gjorde vi med riven champinjon i som gjorde den väldigt fyllig och mättande. Självklart hittas även den traditionella parmesanosten i denna risotto. Att smaksätta med tryffelolja tar rätten till ännu högre höjder.

svamprisotto tryffelolja salsiccia

 

Om man inte är riktigt säker på om man gillar smaken av tryffel så börjar man med den mindre mängden, smakar av efterhand och ökar på om man tycker så. Tryffel har en väldigt speciell smak, svårt att beskriva den i ord utan man får nog helt enkelt provsmaka för att se om den är något man tycker om. Vi är riktiga tryfflomaner! Vi är fast i tryffelträsket ända sedan vi fick smak för den på vår resa till Rovinj i Kroatien hösten 2011.

Vi ville ha risotton lite mer köttig så vi valde att köpa rå salsicciakorv (ca. 400 g) och ta ut fyllningen, hacka den lätt och steka den på pannan för att sedan toppa risotton med den. Föredrar man en vegetarisk risotto hoppar man helt enkelt över salsiccian och använder grönsaksbuljong istället.

risotto champinjoner tryffelolja parmesan salsiccia

Det var också mycket gott att servera ugnsrostade Romantica-tomater vid sidan om, de italienska tonerna förstärktes ytterligare.

I vinglaset: Rödvin, ”Masi Campofiorin” årgång 2011 (nr. 5123).

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

 

200 g färska champinjoner
olivolja till stekning
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
1 – 1 1/2 liter varm hönsbuljong
2 dl finriven parmesanost
salt, svartpeppar
2-4 msk tryffelolivolja

 

 

 

Servera till:

stekt salsicciafräs
ugnsrostade Romantica-tomater

 

 

 

 

Ansa champinjonerna och riv dem grovt på rivjärn. Skala och finhacka schalottenlökarna och vitlöksklyftan.

Stek svampen i olivolja på hög värme i en traktörpanna tills den fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt lök, vitlök och ris. Sänk värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll på det vita vinet och låt det koka in. Späd sedan med varm buljong, lite i taget och låt risotton sjuda under ständig omrörning ca. 18 minuter. När risotton är klar ska riset ha en liten kärna och risotton ska vara ganska blöt.

Ta bort traktörpannan från värmen och rör ner den rivna parmesanosten och smaka av med salt och svartpeppar samt tryffelolja.

Under tiden risotton står på spisen ugnsrostar man tomaterna: På med ugnen, 225°C, en smord ugnsform och i med tomaterna som får sig en ordentlig skvätt med olivolja och en dutt med flingsalt. Ugnsrosta i mitten av ugnen ca. 25 minuter eller tills skalet på tomaterna börjar spricka lätt.

Servera risotton med stekt salsicciafräs på toppen och med ugnsrostade Romantica-tomater vid sidan om.

svamprisotto salsiccia ugnsrostade romanticatomater

svamprisotto zeta tryffel parmesan salsiccia

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 1. Mårtenssons kök

  Ja vi är också förtjusta i tryffel, Håkan föll som en fura första gången vi smakade det medan Anki har lärt sej gilla det allt eftersom. Risotto är vi tossiga i, kul att riv ner champinjoner i.

  Det har plötsligt blivit en hel del ost här hemma som lördagslyx efter middagen, annars är vi också mest förtjusta i förrätt istället för efterrätt.

  Kramar till er

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det här med ostbricka får vi erkänna att vi är väldigt dåliga på men det kan man ju alltid åtgärda. 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.