carpaccio lax lakrits
carpaccio lax lakrits

Laxcarpaccio med lakrits.

Fredag 16 januari 2015

 

Festliga fredag är här och då tänker vi bjussa på en snabblagad förrätt som är vårt eget hittepå. Detta är förrätten från i måndags när frun i huset firade bemärkelsedag. Måste säga att börjar man med förrätt och bubbel en måndagskväll så flyter arbetsveckan på i gemytlig fart och fort är det helg. Testa så får ni se!

 

laxcarpaccio lakrits

I denna minst sagt spännande laxcarpaccio har vi använt oss av köpt gravad lax i skivor. Gillar man lakrits är denna förrätt given. Lakrits ihop med citron är ju en klockren kombo och den dämpar sältan från laxen på ett elegant sätt. Är man skeptisk till lakritspulvret använder man den mindre mängden på ett kryddmått totalt.

Att servera rostade pinjenötter till lakritslaxen var ett bra val för de i sin tur tonar ner lakritssmaken något och ger hela förrätten en fyllighet. Lite bladspenat blir en fin färgklick på tallriken.

I bubbelglaset: Henkell Trocken (nr. 7751).

 

 

 

 

2 portioner.

 

 

 

 

150 g gravad lax i skivor
1-2 krm lakritspulver
citronsaft
olivolja

 

Till servering:

rostade pinjenötter
bladspenat

 

 

 

 

Lägg ut laxskivorna bredvid varandra på en tallrik. Strö 1/2-1 krm lakritspulver, pressa lite citronsaft samt dutta lite olivolja över laxskivorna. Vänd på dem och gör likadant på andra sidan. Dra plastfolie över och låt dra i kylskåp 1-2 timmar innan servering.

Lägg upp laxen på två förrättstallrikar och strö över rejält med rostade pinjenötter samt lite bladspenat.

 

carpaccio lax lakrits

 

 

Återstår bara för oss att önska alla ni finingar en fortsatt mysig fredagskväll och inledning på denna helg! Hoppas den blir toppen! Några större planer har vi inte för tillfället mer än att äta och må gott och det är nog så bra.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. Min Lilla Kokrå

  Lax och lakrits låter som en galen kombo 🙂 och bubbel på en måndag lite busigt 😉 Känns som något jag absolut skulle kunna tänka mig att testa 🙂 Livet är allt för kort för att bara trava på i gamla invanda spår och inte våga vara lite busig och testa nya vägar. Trevlig helg!!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi är absolut inte rädda för att prova udda kombinationer, nästan så att de lockar mer än gamla beprövade recept. Desto mer udda ju mer spännande! Ibland smakar det bra och ibland mindre bra men då har man ju i alla fall testat för smaken är ju som baken… Att vara lite lagom busig mår man bara bra av! 🙂
   Trevlig helg på dig med, kramizar!

   Svara

 2. Mårtenssons kök

  Finns inget i detta inlägget som vi protesterar mot, det gäller verkligen att ta alla tillfällen i akt för att fira, man vet inte när det hela är över. Bubbel passar oss bra att fira med och lakrits tillsammans med de andra smakerna är vi helt med på!
  Kan tipsa er om lakritsaioli som är galet gott, speciellt till sötpotatisfrittes eller/och rökta räkor. De är också galet goda kombinationer!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Sötpotatisfrittes är vi fullkomligt tokiga i, finns inget godare! Så rökta räkor och lakritsaioli till lät ju hur spännande som helst, det låter som något vi absolut bör testa. Lite fredagsmyskänsla över det, härligt! Tack för tipset! 🙂
   Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.