tunnbrödskorgar mjukt tunnbröd räksallad förrätt påsk
tunnbrödskorgar mjukt tunnbröd räksallad förrätt påsk

Hemmagjorda tunnbrödskorgar med räksallad.

Tisdag 15 mars 2016

 

Vi vet att det planeras för påskens mat i både liten och stor stuga dessa dagar så här kommer ett litet förrättstips till påsk. Vad sägs om hemmagjorda och ätbara tunnbrödskorgar fyllda med en enkel räksallad.

Att göra egna serveringskorgar av tunnbröd är inte alls svårt men det krävs att man planerar lite och börjar i god tid. Gör dem färdiga redan dagen innan och förvara dem torrt så går förrätten att slänga ihop i ett nafs. Vi vet att det finns färdiga tunnbrödskorgar att köpa men vi tycker självklart att det är roligare att göra våra egna och du kan lätt imponera på dina matgäster på detta sätt.

 

tunnbrödskorgar räksallad förrätt påsk

Den enkla räksalladen svänger du snabbt ihop sedan räkorna väl är skalade. Vi rekommenderar att du köper oskalade räkor (om du inte har tillgång till färska räkor) eftersom de smakar så mycket mer än de färdigskalade.

Att servera ett glas bubbel till gör att förrätten känns extra lyxig och det blir så gott tillsammans.

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

4 mjuka tunnbröd

 

Skär tunnbröden fyrkantiga, 13 x 13 cm. Koka upp vatten i en vid kastrull, stäng av värmen och lägg en bakhandduk över och lägg på ett tunnbröd i taget och ånga dem mjuka på bägge sidor. Forma tunnbröden försiktigt runt upp- och nedvända glas och knyt ett band av aluminiumfolie runt för att hålla ihop dem. Låt tunnbröden torka på detta sätt i en timme.

Kontrollera att korgarna håller formen men låt aluminiumfolien sitta kvar. Baka korgarna i ugnens mitt ca. 5 minuter. Låt dem kallna på galler och lossa försiktigt  aluminiumfolien.

 

 

Räksallad:

500 g frysta räkor med skal
1 knippe dill
1 krm rivet skal av ekologisk citron
½ dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
en nypa salt
grovmalen svartpeppar

 

Garnering:

4 krispiga salladsblad
räkor
dillkvist
citronskivor

 

 

Tina räkorna och skala dem, spara fyra räkor till garnering.
Blanda majonnäs, turkisk yoghurt, dill, citronskal och smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner räkorna.

Bottna tunnbrödskorgarna med ett krispigt salladsblad så att inte korgarna blöts upp. Är stammen på salladsbladet grov kan den tas bort för att bättre kunna forma salladsbladet så det får plats i korgen.

Fördela räksalladen i korgarna och garnera med dillkvist, räka och en halv citronskiva. Servera genast.

 

tunnbrödskorgar mjukt tunnbröd räksallad förrätt påsk

Det hettar allt i kinderna efter att ha varit ute denna solrika och varma vårdag. Termometern har nått upp till +12°C idag. Vinterjackan och överdragsbyxorna har känts överflödiga men det var en rätt kylig morgon med nollgradigt. Någonstans i bakhuvudet finns det kvar det som mamma tutade i en som barn: våren ska svettas in och hösten ska frysas in. Så än behåller vi mössan och vantarna på.

Hur ser påskplanerna ut för er? Kör ni på ”the same procedure as last year” eller tänker ni nytt? Själva är vi bjudna på knytkalas på påskafton och har lovat fixa både sill och efterrätt. Men vi tänker ändå att vi har vår egen traditionella påskbuffé på långfredagens kväll. Herr W kommer bara att vara ledig lördag så vi får njuta av de små stunderna tillsammans. Frun har ledigt i dagarna fyra. Så här har våra påskhelger sett ut bra många år nu men så är det att jobba på ett lager som skickar ut färskvaror till hela landet varje dag.

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.