gratinerad hummer chili västerbottensost pilgrimsmusslor sjögräs löjrom toast förrätt
gratinerad hummer chili västerbottensost pilgrimsmusslor sjögräs löjrom toast förrätt

När man är i firartagen känns det helt rätt med gratinerad hummer och smörstekta pilgrimsmusslor till förrätt.

Söndag 15 januari 2017

 

Igår kändes det helt rätt att lyxa till det lite extra. Vi har gått och längtat efter både hummer och pilgrimsmusslor ett tag nu så de fick samsas på tallriken och bli en förrätt.

Vill man gratinera hummer ska man absolut använda den djupfrysta varianten som dessutom var till specialpris kring nyår. Så vi hamstrade två stycken och sparar den ena till ett annat tillfälle. Den färska hummern skulle vi aldrig ens komma på tanken att hantera på detta sätt.

förrätt gratinerad hummer chili västerbottensost sjögräs löjrom smörstekta pilgrimsmusslor toast

Den här gratinerade hummern har även smak av chili och västerbottensost vilket blev mycket gott. Receptet tackar vi Jennies Mat och Bak för. En snabbfixad (bara man kommit ihåg att tina hummern så klart!) och god förrätt som blir extra god med lite ädla bubblor i glaset.

 

2 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

1 hummer, fryst men tinad
1 msk hackad, färsk persilja
1 liten röd chilifrukt / 2 tsk fryst, hackad chili
50 g västerbottensost
1 tsk ströbröd
2 msk vispgrädde
salt

 

 

Dela hummern försiktigt på mitten längs med. Gröp ur köttet och grovhacka det. Blanda alla ingredienser till fyllningen och smaka av med salt.

Fördela fyllningen i hummerskalen och gratinera i ugnens mitt 5-7 minuter tills osten fått fin färg. Servera genast.

Pilgrimsmusslorna serverade vi två till varje portion eftersom de var så stora. De smörstektes i en mycket het stekpanna i en minut per sida. Lades upp på en bädd av grönt sjögräs (rekommenderat av vår fiskhandlare Kungälvs Fisk & Skaldjur) och toppades med löjrom. Vid sidan om serverade vi rostat bröd skuret i trianglar.

 

gratinerad hummer förrätt chili västerbottensost

 

gratinerad hummer chili västerbottensost pilgrimsmusslor sjögräs löjrom toast förrätt

champagne mercier hummer

Som pricken över i:et blev det ädla bubblor i glasen. En flaska champagne av märket Mercier (Brut Rèserve) som vi köpte med oss från Epernay i höstas under vår vinresa i Frankrike. Vi tyckte nämligen att det fanns all anledning att fira lite extra efter denna vecka. Frun plussade på sina levnadsår med ytterligare ett samtidigt som hon kom in på sin drömutbildning efter att ha suttit på nålar som första reserv den senaste månaden.

För att ta det från början. Neta sökte in till vuxenutbildningen i Göteborgsregionen i månadsskiftet oktober/november. Som förstahandsval bagare/konditor och kock/kallskänka på andra plats. Hon blev kallad till infomöte till bägge utbildningarna en månad innan jul och fick veta att hon stod som första reserv till bagare/konditor. När antagningsbeskedet  kom i början på december var hon fortfarande reserv och antagen till kockprogrammet.

vuxenutbildning

Efter att ha sökt denna populära bageri- och konditoriutbildning i fyra års tid gav hon mer eller mindre upp tankarna på att det skulle gå vägen den här gången heller, rannsakade sig själv och kom fram till att kock inte skulle vara så tokigt det heller. Hon kunde lika gärna sluta cirkeln sedan 20 år tillbaka när hon hoppade av kockutbildningen. Så hon ansökte om tjänstledighet och jobbade sista dagen som barnskötare den 4 januari. Fixade fram kurslitteratur och köpte kockkläder.

I måndags var det upprop och skolstart. Hon hann knappt sätta sig ner i klassrummet med andra blivande kockar innan projektledaren i skolan kom och berättade att hon får gå över till klassrummet vägg i vägg där bagarna sitter om hon vill. Vilken chock hon fick, satt kvar infon ut och kom hem alldeles villrådig. Men när hjärnan lugnat sig och hjärtat fick tala sitt klara och tydliga språk var det inget svårt beslut att fatta. I onsdags var det teori som gällde och både torsdag och fredag tillbringades i skolans lilla bageri där temat var småkakor.

småkakor vuxenutbildning bagare konditor

Strasskakor, chokladbröd, havreflarn, kolasnittar, drömmar, ungherrar och finska pinnar.

Om hon är lycklig nu!!! Så lagom till julen 2017 kommer frugan vara en nybakad bagare/konditor. Detta är det äventyr vi tidigare nämnt men som blev ännu roligare nu när alla tårtbitarna fallit på plats. All anledning att skåla i äkta champagne, inte sant!?!

Så ge aldrig upp era drömmar hur långt borta de än kan verka, plötsligt händer det och du lever dina drömmars liv.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Stort GRATTIS! Ibland ska man ha tur 🙂
  Ska bli kul att följa vart det leder. Antar att planen är att inte behöva gå tillbaks och arbeta som barnskötare.
  Ingår det praktik i utbildningen, så man får in en fot i branschen, eller har du kanske redan några krokar ute?

  Lycka till, verkligen, med din dröm!
  Kram Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Stort tack för gratulationerna! 🙂
   I utbildningen är det planerat för 10 veckor APL, arbetsplatsförlagt lärande, fördelat på två perioder (4+6 veckor) och på det sättet tänker jag få in en fot i branschen. Planen är som du säger att inte fortsätta jobba som barnskötare efter detta.
   Kramizar till dig! 🙂

   Svara

 2. Faster

  GOTT NYTT ÅR och GRATTIS!!!! Nu är Teta på rätt plats. Vad roligt att ni är tillbaka – jag blev lite trött på att se den rosa salladen om och om igen. Vi ser fram emot många kakrecept i framtiden. På nyåret bjöd jag på bl.a. din plommonefterrätt. Den blev uppskattad, verkligen snabblagad. Lycka till och sköt om er.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack tack för gratulationerna, ja det här känns bra. Vi får bara se hur mycket tid det finns att lägga på bloggen framöver, mycket teori som ska läsas in. Roligt att plommondesserten gillades. Kram på er!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.