brownietårta med hallonmousse
brownietårta med hallonmousse

Brownietårta med hallonmousse.

Torsdag 8 januari 2015

 

Veckan börjar gå mot sitt slut och då passar det väl också finfint att ge er ett sött recept. Receptet på det som fick avsluta nyårsaftonens storslagna middagssittning, nämligen efterrätten.

nyårsfint

Här stod Louise och Jimmy som ansvariga och vilken efterrätt de levererade. En brownietårta med hallonmousse dekorerad med spritsad grädde och toppad med några hallon. Här gick det bara inte att äta en bit utan vi var alla helt enkelt tvungna att ta en till! Eftersom den förtärdes innan tolvslaget var det ju ingen fara, det nya året med nya utmaningar var ju inte riktigt här än.

Tårtan, som går väldigt bra att förbereda dagen innan, bestod av en seg och maffigt chokladig browniebotten där den syrliga hallonmoussen bryter av på ett fint sätt mot det söta. Mums vilken kombo med hallon och choklad! Fungerar i alla lägen.

Eftersom hallonmoussen är gjord på gelésocker lämpar sig denna delikata tårta även för vegetarianer.

Receptet hämtade Louise på denna sida.

 

 

 

 

1 tårta = 8 portioner.

 

 

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

Browniebotten:

120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
smör till formen

 

 

Hallonmousse:

1 paket (à 250 g) frysta, tinade hallon
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

 

 

Till garnering:

vispad grädde
hallon

 

 

 

Browniebotten:
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta bort från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt och sikta ner mjölet till sist.

Smörj en form med löstagbar kant, ca. 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt kallna helt.

Hallonmousse:
Mixa hallonen med mixerstav eller i matberedare med kniven monterad. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonmpurén med gelésockret och ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.

Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något men den ska fortfarande vara lite rinnig.

Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar.) Låt tårtan stå i kylen i minst tre timmar, gärna över natten.

Vid servering:
Lossa tårtan ur formen, dra ev. bort bakplåtspappret och lägg tårtan på ett serveringsfat. Garnera med spritsad grädde och hallon.

 

brownietårta med hallonmousse

 

Nä, vad säger ni, visst är det rätt skönt med torsdagskväll nu? Det måste ändå vara veckans bästa kväll. Fredagen är framför oss, ännu som ett oskrivet blad, och förväntan ligger i luften inför annalkande helgdagar. Säg, har ni några planer för helgen?

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.