renstek mandelpotatismos västerbottensost lingonsky
renstek mandelpotatismos västerbottensost lingonsky

Renstek med lingonsky och gratinerat mandelpotatismos.

Lördag 10 januari 2015

 

Här är er biljett för att få följa med på en kulinarisk resa till nordligare breddgrader där stormen Egon (som nu är riktigt upprörd utanför våra fönster) inte kan slå klorna i oss. Vi tänkte ta er med på en tur till Lappland med denna middag som vi njöt gott av förra helgen. Välkommen med!

renstek i ugn

Vi bjuder på renstek tillagad i ugn som tas ut när kärnan är lätt rosa. En fin renstek har en djup köttsmak med vilda toner. Tillsammans med mos av mandelpotatis som fått sällskap av västerbottensost och som gratinerats till fin färg (efter recept av Sigrid Bárány). Addera en god och syrlig sky på lingon (recept härifrån) på tallriken och lyckan är gjord. För att få in lite grönsaker i middagen valde vi att råsteka morot och kålrot eftersom ugnen var upptagen med steken. Vad sägs, tillräckligt vilt och exotiskt på vår meny?

Alla middagskomponenter på tallriken harmoniserade verkligen fint med varandra. Och vilken mör renstek! En riktigt delikat och lyxig middag. En ren njutning (haha, där fick vi till det!), bättre än på många restauranger. Det är nu det finns chans att hitta renstek i affärens kötthyllor så håll utkik.

Vi är rätt förundrade över hur exotiskt alla verkar tycka renkött är här på västkusten. När det är jul på Liseberg vallfärdar många till nöjesparken och deras Lapplandsby för att äta suovas, en sorts renkebab. Själva kanske vi inte tycker det är så märkvärdigt det här med renar. Vi kommer ihåg när vi körde runt däruppe hur vi ofta förb*nnade dessa renar som alltid skulle stå mitt på vägen där vi ville komma fram med vår bil.

Ett litet vintips som passar till kan vi också skicka med er efter rekommendation från vår lokala vinshop. Ett rödvin som matchar bra till de syrliga lingonen. Fylligt och kraftigt men samtidigt mjukt utan att dominera; ”Campolieti Ripasso” (nr. 6792).

Men nog svamlat, nu till receptet så vi hinner få iväg det innan ett eventuellt strömavbrott kapar linjen för oss.

 

 

 

4-6 portioner.

 

 

 

 

Renstek:

800 g renstek i nät
salt, svartpeppar
smör till stekning

 

 

 

Västerbottengratinerat mandelpotatismos:

800 g mandelpotatis
1 1/2 dl mjölk
1 dl grädde
50 g smör
1 1/2 dl västerbottenost + 1 dl till gratinering
salt

 

 

 

Lingonsky:

1 schalottenlök
1 tsk smör
2 dl rött vin
2 dl buljong av kalvfond
2 dl lingon
1 msk ljust muscovadosocker
salt, svartpeppar

 

 

 

Servera med:

råstekt morot och kålrot

 

 

 

 

 

Renstek:
Värm ugnen till 150°C. Bryn rensteken (låt nätet vara kvar!) runt om i smör i stekpanna. Salta och peppra. Lägg steken i en ugnsform och stick in en köttermometer på det tjockaste stället och ställ in mitt i ugnen. Stek tills en innertemperatur på 65° uppnås för en lätt rosa stek. Täck över köttet med aluminiumfolie och låt det vila 15 minuter innan det skärs upp.

Mandelpotatismos:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen med en stamp.

Hetta upp mjölk, smör och grädde i en kastrull och slå över potatisen. Rör i den rivna västerbottenosten (1 1/2 dl) och blanda. Smaka av med salt. Strax innan servering lägger du över potatismoset i en smord ugnsform och strör över resten av den rivna västerbottenosten (1 dl) och gratinerar under grillen i 200° värme i några minuter tills moset fått fin färg.

Lingonsky: 
Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smöret i en kastrull. Häll i vin och buljong och låt koka ihop tills ca. 3 dl återstår. Häll i lingon och socker och koka upp precis innan servering. Smaka av med salt och peppar.

 

renstek mandelpotatismos västerbottensost lingonsky

Renstek lingonsky mandelpotatismos västerbottensost

 

Nu återstår bara för oss att uppmana er alla att hålla hårt i hatten och vara rädda om varandra. Stanna hemma, stanna inomhus! Sedan ber vi stormen Egon att flyga och fara dit peppar’n växer. Det går absolut ingen nöd på oss, här har vi både elen och lite rödtjut kvar i glasen efter en god middag. Men bilder och statusuppdateringar på sociala medier vittnar om kraftiga översvämningar och flygande takpannor. Hujeda oss!

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.