randig chokladterrin dessert fest hallon hallonspegel vaniljkräm rostad krisp choklad
randig chokladterrin dessert fest hallon hallonspegel vaniljkräm rostad krisp choklad

Randig chokladterrin på hallonspegel med rostad krisp och vaniljkräm.

Torsdag 21 april 2016

 

Vi tänkte fortsätta presentationen av maten från förra helgens festmåltid. Logiskt sett skulle vi bjuda på huvudrätten nu eftersom ni redan fått smaka på förrätten som var fisktacos (klicka här för receptet). Men eftersom desserten kräver lite mer tid att förbereda så tar vi den idag och vem säger nej till något sött?!

Desserten blev en randig och mäktig chokladterrin med både mörk-, mjölk- och vitchoklad i fina lager. Totalt gick det åt 900 g choklad till denna skapelse. Rena himmelriket för chokladälskare och herr W säger att man aldrig kan få för mycket choklad!

 

randig chokladterrin rostad krisp hallonspegel vaniljkräm choklad dessert

Chokladterrinen är inte alls svår att göra, däremot kräver det sin lilla tid att låta den stelna mellan varje lager och sedan helst över natten så att den sätter sig ordentligt.

För att bryta av chokladsmaken valde vi att servera terrinen på en syrlig hallonspegel. Väldigt enkel hallonsås (proportioner efter behag) där vi lät frysta hallon koka ihop några minuter (rekommenderas för importerade hallon!) och sedan passerade dem genom en sil och sötade med ytterst lite florsocker. Hallonsåsen kan också förberedas dagen innan så länge den förvaras i kylskåp.

Därtill serverades det rostade solrosfrön, pumpakärnor och hasselnötter som blev en härlig krisp och gav lite att tugga på. Vaniljkrämen, som vi rörde ihop strax innan servering, var härligt frisk och fräsch i smaken och självklart toppade vi allt med färska hallon.

En riktigt festlig tiopoängare till dessert är detta som räcker till många. Blir det över av terrinen är det bara att frysa in resterna för att ta fram en annan gång när chokladsuget sätter in.

Receptet kommer från Arlas hemsida.

 

 

15-20 skivor.

 

 

Steg 1:

2 dl vispgrädde
300 g mörk choklad (vi använde Fazer Premium, 70%), hackad

 

Värm grädden (låt den inte koka) och låt chokladen smälta under omrörning. När det blivit en blank och jämn smet häll chokladen i en plastad avlång form, ca. 1 1/2 liter, jämna till den och låt stelna ca. 1 timme i frysen.

 

Steg 2:

1 1/2 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad (vi använde Fazer Blå), hackad

 

Värm grädden (låt den inte koka) och låt chokladen smälta under omrörning. När det blivit en blank och jämn smet ta fram formen ur frysen och häll chokladsmeten i formen. Jämna till ytan och ställ i frysen ca. 1 timme för att stelna.

 

Steg 3:

1 dl vispgrädde
300 g vitchoklad, hackad

 

Värm grädden (låt den inte koka) och låt chokladen smälta under omrörning. När det blivit en blank och jämn smet ta fram formen ur frysen och häll chokladsmeten i formen. Jämna till ytan och ställ i frysen ca. 1 timme för att stelna. Låt sedan terrinen stå till nästa dag i kylskåpet annars blir den för kall och svår att skära fina skivor av.

 

Rostad krisp:

1/2 dl hasselnötter
2 msk pumpakärnor
1 msk solrosfrön
1 msk florsocker

 

Rosta frön och nötter i en torr stekpanna ca. 5 minuter. Sikta över florsockret mot slutet och rör tills en krispig skorpa bildats runt nötter och frön. Häll över på en tallrik för att svalna och grovhacka. Krispet kan förberedas dagen innan och förvaras i tättslutande burk.

 

Vaniljkräm:

1 vaniljstång
1 dl smetana
1 dl vispgrädde
2 msk florsocker

 

Dela vaniljstången på mitten längs med och skrapa ur fröna. Blanda alla ingredienser i en vispskål och vispa med elvisp till krämig konsistens.

 

Till servering:

färska hallon
hallonsås
ev. citronmeliss

 

 

Använd en varm kniv när du skär upp chokladterrinen för att få fina och jämna skivor.

Ringla lite hallonsås på desserttallriken och lägg terrinen ovanpå. Strö krisp runtom, klicka eller spritsa ut vaniljkrämen och dekorera med hallon och eventuellt citronmeliss.

 

randig chokladterrin dessert fest hallon hallonspegel vaniljkräm rostad krisp choklad

 

Frugan har kurerat sig på hemmaplan idag eftersom hon känt sig otroligt hängig och haft ont i kroppen hela veckan. Det halsonda har nu släppt och hon börjar känna sig piggare efter att ha vilat ordentligt. Vi hoppas på att hon är piggelin till helgen som ligger inom räckhåll.

Ja, hon har ju faktiskt redan helg eftersom hon är ledig varje fredag. Det ska vi fira med att titta på ”Det stora tårtslaget” som går på tv ikväll. Har ni tittat på det programmet och vad tycker ni i så fall? Själva kan vi inte låta bli att sakna Tilde de Paula Eby som programledare eftersom konceptet följer ”Hela Sverige bakar”. Det känns som att programmet saknar själ eller hur man nu ska uttrycka sig.

Men nu tar vi sikte mot helgen och det hägrande fredagsmyset, allt gott till er finingar!

 

 

Smaklig chokladstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.