gravad makrill julmat
gravad makrill julmat

Lucka 3: Gravad makrill.

3 december 2014

 

lucka 3 blogg julkalender

Nu öppnar vi lucka tre! Och det blir ett till fiskigt recept.

Gravad makrill blev en ny men mycket trevlig bekantskap när vårt flyttlass till västkusten gick. Numera är den en ständigt återkommande gäst på vårt julbord tillsammans med den gravade laxen.

Här använder vi oss av frysta makrillfiléer med skinn från frysdisken och det fungerar finfint. När makrillen är färdiggravad pressas lite citronsaft över som förhöjer den goda smaken ytterligare.

Vilket är ert bästa fiskrecept till jul?

 

 

 

 

400-500 g makrill, fryst och upptinad
1/4 dl socker
1/4 dl havssalt
8  hela vitpepparkorn, grovstött
1 knippe dill

 

Till servering:

saften av 1/2 citron
citronskivor

 

 

 

Blanda socker och salt. Gnid in filéerna med socker-saltblandningen. Strö över grovstött vitpeppar och dill och lägg makrillfiléerna mot varandra, köttsida mot köttsida. Lägg i dubbla fryspåsar och låt ligga i press i kylskåp i minst 2 dygn. Vänd påsen med makrillfiléerna efter halva tiden.

Skär den nu gravade makrillen i tunna skivor (så att inget skinn kommer med) och pressa citronsaft över. Garnera gärna med en citronskiva.

 

gravad makrill julmat

 

 

I Te-adventskalendern: Rooibos Masala. Rooibos, kanel, kardemumma, peppar, nejlika och ingefära från kontrollerade ekologiska odlingar.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. therese tjärnström

  Hej! Hade tänkt testa gravad makrill i år till julbordet. Låter ju hur spännande som helst. Funkar det lika bra med vanligt salt tro eller måste jag iväg och köpa havssalt?

  Tack för utmaningen förresten, svar finns nu på min blogg:)
  Kram på er!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Havssalt är bäst, men så länge det är vanligt salt (med hög halt natriumklorid, det vill säga inte Seltin!) går det bra. Va kul att du ska testa makrillen, vi kan verkligen inte vara utan den längre på julbordet!
   Då ska vi genast kika in hos dig och se vad du svarat!
   Kramizar och trevlig helg!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.