pytt med blodpudding och rotsaker bacon rugguggla
pytt med blodpudding och rotsaker bacon rugguggla

Blodpudding och bacon i en pytt med rugguggla.

Måndag 10 november 2014

 

Grå, gråare, gråast – det är denna dag i ett nötskal. För att göra den ännu mer trist sitter skribenten, frun i hushållet, och nyser och snörvlar så pass att hon vackert fick stanna hemma från jobbet idag efter en nästintill sömnlös natt. Och som pricken över i:et fick hon vackert, innan tuppen ens hunnit vakna, vinka hejdå till gubbelille som drog iväg till fädernesland för en vecka. Ja, då förstår ni vilken början på denna vecka det blev!

Men hav förtröstan, det försöker hon ha i alla fall. Det är inte så illa som det låter. Hon fick en supergod mikrouppvärmd lunch i kistan för en stund sen. Fredagens fläskfilérester med ett tillbehör som heter duga. Ett av våra experiment inför julen såg sitt ljus igår och ljusets sken var kristallklart vill vi lova. Så gott! Utan att avslöja för mycket kan vi berätta att huvudingrediensen börjar på söt och slutar på potatis – resten får ni gissa er till just nu!

Så vad passar bättre än att idag ge er receptet på något riktigt ruggigt. Att rugguggla är en uggleart lärde vi oss i skolan men vad denna uggla har med mat att göra kan vi ej förstå. I denna grönsaksröra finns inte så mycket som ett uns av uggla! Okej, det kanske syftar på att maträtten i sig inte ser så tilltalande ut.

blodpudding pytt bacon rugguggla grönsaksfräs

Strunt samma, det är smaken som räknas! Det här rotsaksfräset ihop med den lite söta blodpuddingen och sältan från bacon går inte av för hackor. Fin smak där oreganon gör sitt till. Höstligt, vardagligt och gudomligt gott. Servera gärna lingonsylt eller rårörda lingon till så blir det riktigt sensationellt i all sin enkelhet.

Vi måste ta tillfället i akt här och tipsa er om en liten blodpuddingkokbok i pdf-format; Älskade blodpudding – de bästa recepten från hela landet, som finns ute på nätet med alla möjliga (och omöjliga!) tips på hur man kan äta blodpudding. Vad sägs om blodpudding med vaniljglass och blåbär?

 

 

 

3-4 portioner.

 

 

 

1 paket (à 500 g) blodpudding
1 paket (à 140 g) bacon
1 stor morot
1 stor palsternacka
1 äpple, gärna syrligt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk torkad oregano
smör till stekning
salt

 

 

 

Tärna blodpuddingen, ca. 1 X 1 cm. Klipp baconpaketet i två delar och klipp sedan varje halva var för sig till små bitar. Skala och tärna grönsakerna och äpplet. Skala och hacka löken.

Fräs halva baconpaketet och blodpudding i smör i en traktörpanna. Lägg åt sidan på en tallrik. Tillsätt andra halvan av baconpaketet och grönsakerna i traktörpannan, bryn hastigt. Stek tills löken blivit glansig och grönsakerna känns mjuka. Pressa i vitlöksklyftan. Lägg tillbaka blodpuddingen med bacon i traktörpannan och blanda om. Strö över oreganon. Smaka av med salt.

Servera med lingonsylt eller rårörda lingon.

 

pytt med blodpudding och rotsaker bacon rugguggla

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. annepauline

  Det där låter riktigt spännande i all sin enkelhet. Blodpudding är ju så gott! Den här varianten ska jag göra i kväll. Kan bli en ny favorit har jag på känn.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Härligt att höra Annepauline! Du är minsann en flitig besökare och användare av våra recept, vi är dig innerligt tacksam för din uppmuntran! 🙂

   En text som skymmer kommentarsrutan, på vilket sätt då? Det lät inte alls bra. Säg vilken webläsare använder du? Vi kan stå ut med vad som helst, än har vi inte behövt läsa någon grekiska, frågan är bara om du står ut med den textrutan. Vi kanske ska be vår webbmaster kolla upp det om det är återkommande?

   Kram på dig!

   Svara

 2. annepauline

  Det är en text som skymmer i början på kommentarsrutan så jag märker att jag då och då skriver fel där för att jag inte ser vad jag skriver. Ni får stå ut med det!

  Svara

 3. annepauline

  I kommentarsrutan står texten: ”Skriv din kommentar här…” Den texten går inte att ta bort utan jag måste skriva min egen text ovanpå den texten. Då blir det en aning rörigt och jag ser inte alltid om jag har skrivit fel eller glömt någon bokstav. När jag sedan skickat texten ser jag ju att något fel smugit sig in ibland. Hahaa, det är så dags, då är det för sent att rätta!

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.