kreolsk gryta kyckling räkor
kreolsk gryta kyckling räkor

Kreolsk kyckling- och räkgryta.

Söndag 16 november 2014

 

En kreolsk kyckling- och räkgryta med mycket örtkryddor och välbalanserad smak vill vi bjuda er på idag. Med lite lagom hetta från den gröna chilin och chilipulvret. Frun i huset hittade en matlåda med denna i frysen i helgen och till vår fasa såg vi att den inte ens fanns här på bloggen. Det misstaget fick vi åtgärda snarast! Denna underbart goda tomatbaserade gryta med smaker från Västindien förtjänar verkligen sin plats här. Och grytor värmer skönt i detta råkalla väder.

kreolsk kyckling-räkgryta

Låt er inte skrämmas av den långa ingredienslistan, det är inte så farligt som det ser ut. Man kan alltid byta ut någon ingrediens till något man har i skafferiet.

 

 

4-6 portioner.

 

 

3 kycklingfiléer
500 g oskalade räkor (djupfrysta, upptinade)
1 msk olivolja
25 g smör
1 stor gul lök
3 selleristjälkar
3 vitlöksklyftor
2 tsk idealmjöl
3 dl vatten + 1 1/2 msk kycklingfond
1 dl torrt vitt vin
1 burk (à 400 g) konserverade plommontomater
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad salvia
1 tsk ungerskt paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
1 tsk farinsocker
2 tsk worcestersås
1 stor gul paprika
1 grön chilifrukt
svartpeppar
salt
persilja

 

 

Skär kycklingen i lagom stora grytbitar. Skala och grovhacka löken. Skölj och skiva stjälksellerin tunt. Skala vitlöksklyftorna. Grovhacka de konserverade tomaterna. Skölj och strimla paprikan. Kärna ur och finhacka den gröna chilin, använd engångshandskar för att undvika chilifingrar i ögat senare.

Bryn kycklingbitarna snabbt i smör och olja i en traktörpanna. Ta upp dem ur pannan och lägg dem åt sidan, låt så mycket som möjligt av fettet vara kvar i pannan.

Fräs lök, stjälkselleri och pressad vitlök i fettet. Tillsätt idealmjölet och fräs ett par minuter under omrörning. Tillsätt kycklingbuljong och vinet, rör väl så att inga klumpar bildas när det hälls i. Låt småkoka 10 minuter.

Tillsätt i traktörpannan tomathacket, tomatpurén, alla kryddor, paprikan och chilin samt kycklingbitarna. Låt grytan småputtra, 30-60 minuter beroende på hur mycket tid du har. Smaka av med salt och peppar.

Under tiden grytan puttrar på spisen skalar du räkorna och låter dem vänta i kylen på att få åka ner i grytan när den är färdigkokt. Rör ner räkorna, stäng av spisvärmen och låt räkorna bli varma i 5 minuter. Strö över hackad persilja.

Servera grytan med valfritt kokt ris, vi hade jasminris till.

 

kreolsk gryta kyckling räkor

Mörkret sänker sig över vår lilla kexstad denna söndag men solen visade sig faktiskt idag. Vi utbringar ett fyrfaldigt leve för gubbens pappa som har bemärkelsedag. Hurra, hurra, hurra, hurra! Det blir mer att fira för ikväll kommer gubben hemåt igen från fädernesland. Han prickade minsann av rätt vecka att försvinna från hemmaplan, numera även titulerat bacillhotell. Nu återstår bara att se hur tålig han är! För här fortsätter eländet med ögoninflammation nu och snörvlandet fortgår. Troligtvis dax att uppsöka farbror Doktor!

Önskar er alla finingar en underbar avslutning på denna helg och imorgon tar vi nya krafter för att möta en ny vecka!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.