spenatplättar glutenfria bovetemjöl
spenatplättar glutenfria bovetemjöl

Glutenfria spenatplättar.

Tisdag 16 september 2014

 

Här kommer ett riktigt gräsligt recept. Gräsligt i den betydelsen att vi avser färgen. För gräsligt gröna är nog allt de här spenatplättarna. Som tur är de ruskigt goda och hälsosamma, kan det bli en bättre kombination? Eftersom vi använder bovetemjöl är de dessutom glutenfria.

glutenfria spenatplättar

Stek små plättar eller lite större, det avgör du själv. Hemma hos oss kallar vi dem plättar oavsett storlek. Man bör tänka på att plättar i stora mängder inte är någon snabbmat att laga till. Det tar ju sin lilla tid att steka men är väl värt mödan får vi allt tillägga.

Ibland serverar vi kallrökt lax och smetana till dessa spenatplättar. Nu senast gjorde vi en matig fetaost- och tomatröra (recept här nedan) som med sin sälta var ett riktigt lyckat hittepå.

 

 

4 portioner.

 

200 g färsk spenat
2 ägg
1 tsk salt
5 dl mjölk
3 dl bovetemjöl

smör och olivolja till stekning

 

 

Mixa spenaten i en matberedare med kniven monterad. Vispa ner äggen. Vispa i mjölk, salt och bovetemjölet lite i sänder till en jämn smet. Låt smeten svälla 30 minuter.

Stek på båda sidor i en het stekpanna i smör och olivolja. Sväng plättarna när det bildas porer på ovansidan och de har fått fin färg på undersidan.

 

spenatplättar glutenfria bovetemjöl

 

Fetaost- och tomatröra:

 

2 dl crème fraiche
150 g fetaost
100 g soltorkade, grillade tomater

 

 

Smula ner fetaosten i crème fraichen och hacka tomaterna och rör ihop alltsammans. Låt stå en stund och dra till sig i kylskåpet. Servera ihop med spenatplättarna.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

    1. Livsnjutarna

      Det tycker vi absolut att du ska göra, jättegoda! Och så bra att man kan variera tilltugget eller äta dem helt som de är eller göra dem som crêpes. Hoppas det smakar!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.