matpaj köttfärs bacon vita bönor texasstyle
matpaj köttfärs bacon vita bönor texasstyle

Texaspaj med vita bönor i tomatsås i fyllningen.

Onsdag 17 september 2014

 

Mer än halva arbetsveckan har redan gått, lill-lördag idag och nu är det bara slutspurten kvar. Hej vad det går undan när man har roligt och solen skiner, inte sant? Så nu när helgen är i sikte kanske det passar att få ge er ett litet tips om vad ni kan äta för mysig mat på fredag.

texaspaj köttfärs bacon vita bönor i tomatsås

Detta är pajen som frugan och vännen Erika smaskade i sig förra fredagen. De ville ha något matigt och lite nytänkande. Något annat än en helt vanlig tacopaj. Valet föll ganska snabbt på denna läckerbit ur boken ”100 läckra pajer” av Barbro Lönnegren eftersom fyllningen lät så spännande och annorlunda. Mättande blev det allt med både köttfärs, bacon och vita bönor i tomatsås i pajskalet. Men också mycket gott! Bönorna i tomatsåsen gav en fin mustighet som bara blev bättre dagen efter. En god sallad till och fredagsmyskänslan satt som spiken i kistan!

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 200°C

 

Pajdeg:

1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
125 g kylskåpskallt smör
3 msk kallt vatten

 

Fyllning:

2 rödlökar, skivade
olivolja till stekning
500 g nötfärs
1/2 tsk salt
1 msk soja
3 msk chilisås
1 burk (à 400 g) vita bönor i tomatsås
1 tsk torkad timjan
några droppar tabasco
140 g ( 1 förpackning) bacon, tärnat

 

Pensling:

1 äggula

 

 

Mät upp mjölet i en skål och tillsätt det kalla smöret skuret i tärningar. Finfördela smöret med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt till en deg. Eller gör pajdegen i en matberedare med kniven monterad. Stanna matberedaren så fort degsmulorna bildat en degboll, annars blir degen överarbetad och därmed seg. Platta ut i en plastpåse och låt pajdegen vila i kylskåp minst 30 minuter.

Fräs skivad rödlök i olivoljan i en stekpanna tills den mjuknat. Lägg över den på en tallrik. Fräs köttfärsen tills den blir smulig och smaksätt med salt, soja och chilisås. Blanda ner rödlöken.

Häll upp de vita bönorna i en skål och smaksätt dem med timjan och tabasco efter behag.

Kavla ut pajdegen på mjölat underlag något större än pajformen (smord). Klä formens botten och kanter med degen och låt överbliven deg hänga över kanten.

Varva köttfärs och vita bönor i pajskalet och strö över bacontärningarna (ej stekta). Vik pajdegen några centimeter över fyllningen och pensla degkanten med uppvispad äggula.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-40 minuter och tills pajen fått fin färg.

Låt pajen svalna något innan servering och ät gärna en god sallad till.

 

matpaj köttfärs bacon vita bönor texasstyleEn matig paj i Texasstil fylld med köttfärs, bacon och vita bönor i tomatsås.

matpaj från texas köttfärs bacon vita bönor i tomatsåsYammieee!!!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.