blomkålsplättar glutenfria vegetariska gurkmeja fiberhusk västerbottensost paprikasås
blomkålsplättar glutenfria vegetariska gurkmeja fiberhusk västerbottensost paprikasås

Vegetariska och glutenfria blomkålsplättar med paprikasås.

Måndag 2 november 2015

 

Så rivstartar vi den nya veckan med en vegetarisk rätt som vi nästan helt glömt bort. Ja, inte för att den inte var god eller värd att minnas utan helt enkelt för att vi äter gott mest hela tiden och ibland faller maträtter i skymundan. Händer det aldrig er?

De här guldgula blomkålsplättarna får sin fina färg från gurkmeja som även bidrar med sin karaktäristiska lite bittra och aningen skarpa smak. Vissa skulle nog säga att gurkmeja påminner lite om ingefäran.

 

blomkålsplättar glutenfria gurkmeja västerbottensost vegetariska paprikasås

Dessa vegetariska biffar är helt glutenfria eftersom man använder sig av fiberhusk för att binda ihop smeten. Lägg till att biffarna dessutom är goda och väldigt mättande eftersom de även innehåller västerbottensost. Ihop med en enkel paprikasås gjord på crème fraiche och ajvar relish samt en sallad blir det en värdig middagstallrik.

Receptet kommer än en gång från förskolans värld och hittas i förskolekocken Jills lilla receptbok ”Hemlagat”.

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

 

650 g blomkålsbuketter
2 dl riven västerbottensost
2-3 ägg (vi använde 3 små)
2 msk fiberhusk
1 msk gurkmeja
3/4 tsk salt
smör till stekning

 

 

Paprikasås:

1 1/2 dl crème fraiche
1/2 dl ajvar relish

 

 

 

Börja med att blanda paprikasåsen så får smakerna stå och gotta till sig i kylskåpet under tiden plättarna tillagas.

Riv blomkålsbuketterna fint, enklast görs det i en matberedare. Sjud blomkålsrivet i lättsaltat vatten i 10 minuter. Sila av och låt svalna något.

Blanda blomkålsrivet med de övriga ingredienserna och låt stå en stund för att svälla.

Skeda upp smeten i en het stekpanna med smör, platta till dem och stek på medelvärme ca. 3 minuter per sida. Stek på båda sidor tills plättarna fått fin färg och känns fasta i formen.

Servera blomkålsplättarna med paprikasåsen och en sallad. Att skära en skalad morot på längden med hjälp av en potatisskalare kan vara ett sätt att piffa till en vardaglig sallad.

 

blomkålsplättar gurkmeja västerbottensost glutenfria fiberhusk paprikasås vegetariska

 

morotssallad

Använd en potatisskalare för att få långa morotsstrimlor som piffar upp salladen.

 

blomkålsplättar glutenfria vegetariska gurkmeja fiberhusk västerbottensost paprikasås

 

Så är då ordningen återställd här hemma för frun var tillbaka på jobbet idag med rätt så bra hörsel. Ibland nästan för bra. I lördags brakade det till i vänsterörat och sedan dess har locket för örat känts bara lite från och till. Det tog nästan tre veckor.

Det nynnas lite ”tipp, tapp, tipp, tapp” efter att julsångsrepertoaren drog igång lite försiktigt för de små liven på fruns förskoleavdelning. Ja, det ska börjas i tid om man ska ligga i topp. Lämpligt nog för att följa temat kom ett juligt nummer av ”Hembakat” på posten idag. Mot soffhörnet!

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Carola

  Dedär måste jag prova. Jag har en gång hittat färsk gurkmeja i en ekobutik i Vasa. Jag vet int ifall jag inbillade mej ,men jag tyckte det smakade bättre med färsk gurkmeja i maten än torkad. Butiken heter Kodial och finns i Singsby. Vad jag förstod var det ovanligt att de hade färsk gurkmeja

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Färsk gurkmeja har vi nog aldrig sett, va spännande om du kan få tag på det på så pass nära håll. Vi tror nog också att färsk kan smaka ”bättre” än torkad, så är det ju med det mesta annat i smaksättning.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.