Snittar med smak av tjära
Snittar med smak av tjära

Tjärsnittar. Tjära snittkakor. Ett tjärt besvär att äta. Glassdagen.

Måndag 24 mars 2014

 

Tjärsirap ger en spännande smak åt dessa goda snittkakor. Egentligen ett gammalt hederligt recept på mammas kolasnittar som fått sig en uppsnitsning av oss.

Doften av tjärsirap för våra tankar till båthus, skog, bastu, rök och tjärpastillerna som vi smaskade i oss som barn. Tjärsirapen smakar precis som de finska tjärpastillerna Terva Leijona och därav även dessa fina småkakor värdiga att serveras på ett kafferep.

Dessa snittar är enkla att baka. Goda att äta. För goda för att sparas. Ät och njut!

Vill man baka en större mängd är det bara att dubblera eller ännu mera.

 

Ca. 25 stycken.

 

Ugnstemperatur: 200°

 

100 g mjukt smör
1 dl socker
1/2 dl tjärsirap
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl

 

Vispa smör, tjärsirap och socker krämigt med elvisp. Blanda vaniljpulver, bakpulver och vetemjöl och vänd ner i smörsmeten. Arbeta ihop degen.

Dela degen i två delar och rulla till fingertjocka längder som sedan plattas ut lite. Gör ett räfflat mönster med hjälp av en gaffel.

Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Skär längderna i sneda bitar medan de ännu är varma men fått svalna några minuter. Låt kakorna svalna helt på plåten. Förvara i tättslutande kakburk om ni inte hinner äta upp dem innan dess.

 

Tjärsirap

Snittar med smak av tjära

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tjärsirapen ger en spännande smak åt dessa småkakor. Ett tjärt besvär att äta!

 Tjärsnittar

 

Från en söt sak till en annan. Vi minns plötsligt glassen med smak av tjära som vi njöt av under en semester i hemlandet och det får oss osökt att fråga er: Har ni koll på att det är Glassdagen idag? Hoppas ni passat på att smaska i er lite extra av den varan dagen till ära, annars hinner ni nog än för hela kvällen har ni framför er. För har en dag instiftats av EU kan man ju inte bara låta den gå obemärkt förbi. Själva har vi en yoghurtglass i frysen för tillfället som vi väntar på ska bli frusen. Under tiden kanske ni vill kika på lite glassigheter från vårt arkiv. Klicka på bildtexterna så kommer ni direkt till receptet.

 

Mmmm, vad det är gott med glass. Äta glass i stora lass!

 

Banan-jordnötsglass

Banan- och jordnötsglass.

 

Vaniljglass-citrusgino

Vaniljglass (gjord utan glassmaskin) serverad med citrusgino.

 

Och känner ni för att läsa mer om glass i stora lass och kanske hitta ett nytt trevligt recept (förutom våra då!) rekommenderar vi er att titta in hos Glassriket. Glassigt värre!

 

Smarrig kak- och glasstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.