Citrusgino med hemlagad vaniljglass
Citrusgino med hemlagad vaniljglass

Citrusgino med hemmagjord vaniljgräddglass – utan glassmaskin!

Som vi utlovade igår följer här receptet på efterrätten från i fredags, en vintrig gino med en härligt vaniljstark gräddglass. En idé som vi hittade i den eminenta Köksalmanack för detta år.

Visste ni att receptet på Gino kommer från Stockholmsrestauragen PA & Co och att denna efterrätt blev väldigt populär på senare delen av 1980-talet. (Källa: Allt om mat)

Om man någon gång på året ska äta citrusfrukter så är det nu när de smakar som allra bäst till ett humant pris. Och ett täcke med riven vit choklad på det gör det bara ännu mumsigare. Tillsätt en kula hemlagad vaniljglass och efterrätten är i hamn. Kombinationen varma frukter gratinerade med vit choklad, det vill säga, gino och kall glass är en höjdare! Och har man bara glassen färdig så går den här efterrätten att slänga ihop i ett nafs!

Den här gräddglassen kräver lite extra jobb och kärlek när man inte har en glassmaskin men gör den någon dag i förväg om ni ändå är hemma och inte har något annat för er än att röra om i glassbunken med jämna mellanrum. Vi lovar att det är värt mödan!

 

 

Vaniljgräddglass utan glassmaskin:

4-6 portioner beroende på om man njuter av den i ensam majestät eller t.ex. har en gino till.
3 dl vispgräddeIMG_4949 - Kopia
1 tsk vaniljpulver
3 äggulor
1/2 dl florsocker

 

 

Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör försiktigt ihop ägg- och sockerblandningen med den vispade grädden.

IMG_4950 - Kopia

IMG_4951 - Kopia

 

 

 

 

 

 

Frys glassmeten i ca. 1 timme, tag fram och rör om ordentligt. Frys igen, ca. 1 timme och rör igen. Upprepa så tills glassen är frusen och färdig att servera. För oss har det tagit 3-4 vändor ur frysen innan glassen har varit klar.

Låt glassen stå framme en stund innan servering så är den lättare att forma kulor av men kom också ihåg att hemmagjord glass smälter mycket fortare än fabriksgjord när den väl är upplagd.

 

 

Citrusgino:

4 portioner räckte detta till för oss.

 

Ugnstemperatur: 225°
1 stor apelsin
2 clementiner
100-150 g finriven vit choklad

 

IMG_5098 - Kopia

Skala frukterna och skiva dem tunt. Smörj en ugnsform och varva frukterna i den. Strö över ett rejält täcke av den rivna chokladen.

IMG_5099 - Kopia

IMG_5100 - Kopia

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratinera i ugn tills chokladen börjar få lite färg, ca. 5 minuter. Håll koll på ugnen för det kan gå snabbare än så. Servera med en kula vaniljgräddglass.

 

IMG_5103 - Kopia

 

IMG_5104 - Kopia

Arbetsdagen är ett minne blott och nu nalkas två lediga dagar igen, härligt. Här syns inte söndagsångesten till över huvudtaget. En promenad till affären väntar oss nu för att införskaffa lite ingredienser till kvällens soppmiddag som vi till slut bestämde oss för. Många middagsalternativ och idéer hade vi men valet föll på en krämig potatis- och purjolökssoppa. Blir den god så hittar ni den snart här. Och eftersom det ändå är söndag blir det nog en dessert också, en lite chokladig sådan misstänker vi. Livet är till för att njutas av!

Vad blir det till middag hos er ikväll?

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.