Tjärglass
Tjärglass

Semesterglass med smak av tjära och aubergine- och köttfärsgratäng.

Semester och glass hör ihop på något sätt. Igår var det riktig värmebölja här och vi hittade en glasskiosk vid havet som sålde glass som smakade tjära. Självklart måste denna glass smakas!!! Mmm, säger vi. Glassen smakade precis som de finska tjärpastillerna och var gjord på riktig grädde och innehöll sås med tjärasmak. Den var heller inte äckligt söt så den passade våra munnar perfekt!

Den här maträtten var tänkt att bli något helt annat från början än vad slutresultatet egentligen blev. Tanken var att göra dessa gratinerade auberginerullar och ha köttfärsbiffar till. Men orken tog slut, tålamodet tröt och hungern tog över. 😉 Och så blev det ett hopkok av allting istället, men gott var det! Lite medelhavsstuk på det hela blev det visst också.

Visst är det spännande när man till och med under själva matlagningens gång kan vika av från den redan utstakade rutten? Händer det er nångång?

 

Ugnstemperatur: 225°

 

För 4 portioner behövs:

 

2 lite större/ 3 mindre aubergine
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad oregano
olivolja
Västerbottensost
soltorkade tomater i strimlor
svarta oliver, urkärnade och halverade
400 g köttfärs
salt, svartpeppar

 

Skölj auberginerna och skär dem på längden i ca. 5 mm tjocka skivor. Salta och strö på oregano.

Hetta upp en stekpanna med olivolja i och stek aubergineskivorna mjuka på båda sidor och så att de får en gyllenbrun färg. Placera dem i en smord ugnssäker form så att de täcker botten helt. Strö sedan på soltorkade tomater och oliver. Lägg skivor av Västerbottensost i ett jämnt lager på allt detta.

Stek köttfärsen och krydda med salt och peppar. Fördela köttfärsen i ett jämnt lager överst i ugnsformen och avsluta med riven Västerbottensost.

Gratinera i mitten av ugnen i ca. 15 minuter tills gratängen fått fin färg.

Servera med en god sallad till.

Aubergineköttfärsgratäng

Aubergine och köttfärs i en gratäng

 

 

 

 

 

Nu börjar det bli nervöst värre här hos oss. Eller det är nog damen som är mest nervig, imorgon bär det nämligen av mot stugan utanför Lycksele. Vi återvänder till den svenska sidan och ska tillbringa resten av vår semester i stugan. Men eftersom vi inte satt vår fot där på två år (sen vi flyttade från Umeå) föreställer vi oss det värsta… som tur följer gubbens föräldrar med och hjälper oss röja upp i djungeln…  Den stora frågan är om vi kommer oss levande därifrån?!? 😉

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 1. Amy's piece of cake

  Ja, så kan man också göra aubergine. Smidigt och låter jättegott men säg sen vad som inte är gott med just aubergine i 🙂

  Spännande med er resa, håll oss informerade om vad som händer om ni har internet där. Önskar er en riktigt trevlig vistelse!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Tack Amy! Vi har köpt ett mobilt bredband så vi hoppas att telesignalerna når ända fram. 😉 Det brukar vara lite si som så med mobilen…

   Svara

 2. Nina

  Låter som en toppengratäng. Glassen är jag lite mer avvaktande inför men ofta blir man ju överraskad av udda smaker så jag hade gärna provat=)

  Svara

  1. livsnjutarna

   Tjära är kanske inte en given smak på glass men vi är öppna för nya smaker, det är spännande och den här blev en hit för oss i alla fall! 🙂 Och ja, gratängen blev toppen 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.