Måndag 25 augusti 2014
Kanske man kan locka fram sol och lite stadigare väder genom att blogga om dessa mumsiga citron- och mandelsnittar. Efter gårdagskvällens ljusshow med makabra blixtar och dunder skulle vi nog må bra av lite blå himmel igen, eller vad tycker du? Det verkar lovande, i alla fall försvann frugans magknip i ett nafs som hon tampats med så gott som hela eftermiddagen på jobbet!
Detta är en egenhändigt komponerad variant på den kära och sega småkakan kolasnittar. Med fin citronsmak som balanseras upp av en rund vaniljsmak och lite härligt tuggmotstånd med den hackade mandeln. Vi ger oss själva en klapp på axeln för denna prestation. Citronsirapen har vi kokat själva och här hittar du receptet på den. Kolasnittar är verkligen en tacksam liten kaka att hitta på en massa olika småbus med. Har du någon lyckad variant att dela med dig av?
Ca. 25 stycken.
Ugnstemperatur: 200°C
100 g mjukt smör
1 dl socker
1/2 dl citronsirap
3/4 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 1/4 dl vetemjöl (eller lite mer)
1/4 dl finhackad mandel med skal
Vispa smör, socker och citronsirap krämigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Arbeta snabbt ihop degen och dela den i två lika stora delar. Rulla varje del till en fingertjock längd lika lång som plåten och platta sedan ut dem lite på en bakpappersklädd plåt. Räffla längderna med en gaffel.
Grädda längderna i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt svalna ett par minuter och skär dem sedan i sneda bitar medan de ännu är varma. Låt snittarna svalna på plåten.
Härligt sega citron- och mandelsnittar kan locka fram solen hos fikagästerna vilken kulen dag som helst.
Smarrig kakstund!
~Neta & Peppe~
Krister Hanner
Hej!
Tillåter ni att vi visar några av era fina bilder på vår hemsida?
Vi anger i så fall självfallet källa och länk till er sida.
Krister Hanner
Kunskapskokboken.se