julsallad-grönkål-fikon-valnötter
julsallad-grönkål-fikon-valnötter

Grönkålssallad á la Mannerström och årets jullåda med innehåll.

Måndag 16 december 2013

 

Här har vi en krämig sallad som vi gärna vill fresta er med. Grönkålen är huvudingrediens. En sallad som har mycket att tugga på samt är fyllig och frisk i smaken. Den innehåller godsaker som färska fikon, äpple och rostade valnötter. Juligt så det förslår! Och vegetariskt är ju helt rätt en måndag!

Och apropå måndag, regnig och blåsig som bara den. Vädret har ingen julkänsla att förmedla men inomhus myser vi och har det gott. Den årliga jullådan delades ut på jobbet idag och det är alltid lika spännande att se vad som gömmer sig i den. Vi känner oss väldigt nöjda med innehållet och så fick vi ju varsin! Hihi.

Lådans innehåll: julskinka, köttbullar, prinskorv, kallrökt lax, senapssill, äppel- och pepparrotssill, prosciutto di Parma, antipasto Italiano, surdegsbaguette, cognacsmedwurst, brieost, juledamer, digestivekex, färskpasta Girasole med rostad tomat, mozzarella och basilika, kökstvål, tandkräm, bakform och en slickepott.

Men för att återgå till dagens recept. Den här salladen får alltså sälla sig till skaran juliga maträtter som förtärts under julens upptakt (från novembers sista vecka fram till nu) hemma hos oss. För hur mycket gott det än finns kan man inte ha med allt på det stora julbordet. Vi försöker sprida ut (nya) juliga maträtter vi blivit nyfikna på lite här och lite där och sparar de riktigt vassa guldkornen till julafton.

Receptet till denna sallad finns i Leif Mannerströms ”Julkokbok”.

 

4 portioner, men på ett buffé- eller julbord räcker den nog till fler.

 

150 g grönkål
1/4 gul lök
2 färska fikon
1/2 äpple
knappt 1 dl majonnäs
knappt 1 1/4 dl crème fraiche
1 dl valnötskärnor
salt, svartpeppar

 

Till garnering:

skivor av apelsin
stjärnanis

 

Rosta valnötskärnorna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Lägg över dem på en tallrik för att svalna och hacka dem sedan.

Skölj och finstrimla grönkålen, ta bort de grova stammarna. Skala och skiva löken tunt. Skiva fikonen. Skala, kärna ur och finhacka äpplet.

Rör ihop majonnäs och crème fraiche i en skål och tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en krämig sallad. Smaka slutligen av med salt och svartpeppar.

 

En julig sallad med grönkål, färska fikon, äpple och rostade valnötter.

En krämig och fräsch grönkålssallad passar fint på julbordet.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Sara på Vardag.nu

  En jullåda hade jag med velat få av jobbet! Men det är mest jag här som vill ha det – alla andra blev besvikna det året vi fick en 😉 Men men!

  Er sallad ser kanon ut – grönkål är bra grejer!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Kan någon bli besviken av att få mat? Eller är det bara matnördar som jublar över en sådan julklapp? 😉
   Ja, vi gillar grönkål mer och mer och hittills har allt smakat bra som vi tillagat med den.

   Svara

  1. Livsnjutarna

   Salladen är verkligen jättegod så det var roligt att höra. Tack för att du tog dig tid att skriva en liten kommentar och välkommen åter. God Jul till dig!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.