bondkakor-mandel-jul
bondkakor-mandel-jul

Bondkakor – som ett julkort från svunna jular.

Tisdag 17 december 2013

 

Mammas bondkakor, efter ett recept från hennes folkhögskoletid, öppnar upp för nostalgi och minnen av sedan länge svunna jular. Som julen smakade när frun i huset var liten! Och då var det inte bara en sorts småkaka som bakades utan Neta vill minnas att det även bakades schackrutor, tant Hannas kakor, pepparkakor, pepparnötter, smörkransar och kanel-ess.

Bondkakor är otroligt lätt- och snabbakade bara man förberett och låtit degen stå kallt tills den stelnat. Vi vågar nog påstå att alla kan baka bondkakor. Men varför de heter bondkakor har vi ingen aning om. Kan någon berätta det för oss tro eller finns det något att berätta alls?

Bondkakornas mest väsentliga ingrediens är den hackade mandeln, men det visste ni säkert redan. Och deras fina smörsmak ihop med sirapen får dem nästan att smaka som knäck och så med mandeln i sen. Inte söta och sliskiga, utan fin och pryd som en småkaka skall vara. Platsar helt klart på ett stiligt kaffrerep trots sitt vardagliga namn.

Men godast är nog dessa bondkakor ihop med ett glas kall mjölk. Våra blev ganska små men då är det ju helt tillåtet att ta två!

Det är svårt att ange exakt hur många kakor detta recept ger men vi fyllde vår kakburk med minst 150 bondkakor. Så har ni lite att gå efter i alla fall. Om inte annat så är det trevligt att ge bort hembakta kakor och de brukar alltid bli uppskattade!

 

Ugnstemperatur: 200°

 

200 g rumsvarmt smör
200 g socker
2 msk (40 g) mörk sirap
1 ägg
50 g finhackad mandel (skållad)
1 tsk bakpulver
300 g vetemjöl

 

Vispa smör, socker och sirap så det blir poröst och fluffigt. Blanda ner ägget och den finhackade mandeln och vispa lite till.

Blanda vetemjölet och bakpulvret väl och sikta sedan ner det i kaksmeten. Blanda väl, här kanske man behöver ta hjälp av händerna med att få degen att gå ihop.

Dela degen i tre delar och rulla (på bakplåtspapper) ut varje del till rullar, ca. 3 cm i diameter. Flytta över dem på en plåt och ställ den i kylen eller ut på en kall balkong så att degrullarna stelnar.

Skär sedan degrullarna i 1/2 cm tjocka skivor och flytta över kakorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått fin gyllene färg, 5-10 minuter beroende på din ugn. Låt kallna helt på bakplåtspapper på arbetsbänken (inte på plåten) innan de läggs i en kakburk.

 

 Ljuvliga bondkakor med lite knäckig smak ger julkänslor.

 Enkla men ack så goda!

 

 

Smarrig kakstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.