Torsk-jordnötstäcke
Torsk-jordnötstäcke

Ugnstorsk med jordnötstäcke.

Torsdag 14 november 2013

 

Nu är vi här igen med ett nytt smarrigt recept efter några dagars frånvaro där dagarna mest gått åt till att jobba. Det här är något av en storfavorit hos oss just nu och vi undrar hur våra liv såg ut innan denna mumsiga fiskrätt kom med i receptpärmen. En enkel vardagsrätt med lite twist och man håller sig helt säkert mätt så man orkar dansa lite twist efteråt, eller varför inte lite line dance?!

Djupfryst torsk från affärens frysdisk har aldrig varit godare än när den får detta krämiga och smakrika täcke med jordnötter över sig som även har ett tydligt inslag av paprika. Och är man bara försiktig vid tillagningen av vit fisk så blir den så mjuk och fin i konsistensen. Efter detta recept har det alltid lyckats i vårt kök!

Vi brukar äta denna fisk tillsammans med kokt potatis och med gräddmjölken som finns i formen får man såsen på köpet. Hade frun i huset fått göra som hon ville hade hon slevat i sig hela täcket på en gång för så gott är det!

Undrar ni över bilderna så vet ni alla hur nästintill omöjligt det är att få till fina bilder under dessa mörka och regniga novemberkvällar. Så vad göra? Jo, man får visst fotografera dagen efter i dagsljus även om man tagit mat ur formen. Men då syns det i alla fall att det är gott och inte något vi ljuger ihop varje gång, hihi!

Receptet kommer från boken ”Singelmat” av Ingrid Wikholm men vi har både förstorat och justerat hennes recept för att bättre passa oss.

 

5 portioner.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

800 g torsk (djupfryst och upptinad)
salt
peppar
idealmjöl för panering

smör att steka i

4 hackade schalottenlökar
2 hackade vitlöksklyftor
1 röd paprika i tärningar
4 brödskivor utan kanter (vi använde Fiberrost)
4 msk ströbröd
8 msk saltade och rostade jordnötter
3 dl vispgrädde + 1 dl standardmjölk (blandas)
1/2 tsk ungerskt (milt) paprikapulver

 

Dela fisken i lite mindre bitar. Salta och peppra runt om, vänd fisken i idealmjölet och stek den lätt på båda sidor i smör. Lägg fisken i en smord ugnsform.

Fräs lök och vitlök i smör tillsammans med paprikatärningarna. Fräs till dess att löken mjuknat. Häll röran i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt bröd i mindre bitar, ströbröd, jordnötter och 5 msk av gräddmjölken. Kör till en jämn smet och smaksätt med paprikapulver, 1/2 tsk salt samt svartpeppar.

Bred smeten över fisken och häll resterande gräddmjölk över och ställ in fisken i ugnens mitt. Låt fisken vara i ugn 10-15 minuter så att nöttäcket fått fin färg. Ta ut fisken och låt den vila under aluminiumfolie i 5 minuter.

Servera med kokt potatis.

 

Mjuk torsk med ett gudomligt gott jordnötstäcke och grädde.

 

 

Och så måste vi ju självklart skriva några rader om förra fredagens burgerjakt i Göteborg. Vi hamnade (som planerat) hos Butcher’s Market, ett relativt nyöppnat ställe i centrala stan. Trots att de nyss öppnat för kvällen och vi var där bara en halvtimme efter knep vi de sista sittplatserna, andra som kom efter oss fick skriva upp sig på en väntelista. Så mycket välbesökt och väldigt högljutt, musiken var inte dämpad precis.

Vi beställde in både cheeseburgare (enkel, 130 g) och vanlig burgare (dubbel, 180 g) tillsammans med vanlig (tråkig) pommes frites och coleslaw som verkligen smakade hemmagjord. Hamburgerfärsen hade de malt själva, 80% högrev och 20% bringa men tyvärr var den finmald och därför blev burgarna väldigt kompakta sedan de formats till väldigt hårt. Bröden var grymma! Till efterrätt blev det varsin Peanutbutter n’ Chocolate Shake som de fått väldigt bra recensioner om. Ojojoj, mild smak av jordnötter och krämig men absolut inte söt och sliskig. Rekommenderas!

Summa summarum: Hittills den godaste burgaren vi ätit utanför vårt eget kök!

Ta gärna en sväng förbi Butcher’s Market.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Kjersti

  Vilken trevlig blogg ni har. Adderas bums till favoritlistan. Fisken låter också som något jag skulle gilla, jag älskar jordnötter! Måste förstås glutenfrianpassas, men sen är det fritt fram. Ha det gott!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Hej Kjersti och välkommen hit, va glada vi blir att få hamna på din favoritlista, stort tack! Ja, fisken är något extra för alla jordnötsälskare, ha det gott!

   Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja, denna fisk återfinns i topplistan hos oss. Mumsmums, vi skulle kunna äta den minst en gång i veckan men då riskerar man ju föräta sig på den, eller?! 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.