lax senapsbakad skånsk senap västerbottensost
lax senapsbakad skånsk senap västerbottensost

Senapsbakad lax i två versioner, både med parmesanost och västerbottensost.

Onsdag 13 januari 2016

 

Mera god fisk åt folket till vardags och helst på momangen. Det är inte alltid den ekvationen går att lösa men just idag är det faktiskt möjligt, på mindre än en halvtimme är middagen klar. Dessutom ger vi er två versioner av samma recept. Men visst passar denna senapsbakade lax även en lillördag som denna eller varför inte en helgmiddag.

 

senapsbakad lax  dijonsenap parmesanost lax

Den första laxvarianten toppad med dijonsenap och parmesanost (och såsen) är enligt ett recept från Norrmejerier och testlagades i vårt kök i fredags. Allt medan vi under lite lagom stela skratt blev fotograferade till lokaltidningen Kungälvs-Postens reportage om oss och vårt matintresse som mynnat ut i denna matblogg.

 

reportage kungälvs-posten

 

Frågar ni oss så var det dock en mycket trevlig tilldragelse men vi är inte riktigt vana att själva utgöra huvudmotivet på bilderna. Hos oss står ju alltid maten i centrum. Reportaget publicerades i gårdagens tidning och det var en present som hette duga för frun som faktiskt plussade på sin ålder samma dag. Har vi kanske tagit första steget till att bli lokala kändisar?! Ska vi härefter förvänta oss att röda mattan rullas ut när vi går och handlar? Troligtvis inte, men däremot lägger vi denna publicering till portfolion och ger oss själva en klapp på vardera axel.

Allt sedan vi åt julbord hos Salt & Sill innan jul har deras senapsbakade lax dröjt sig kvar i vårt matminne. Därför bytte vi således ut senapen till skånsk senap och ökade mängden för ett tjockare täcke. Dessutom fick också parmesanosten ge vika för Norrlands guld – Västerbottensosten.

 

senapsbakad lax skånsk senap västerbottensost

 

Skåne möter Västerbotten i denna maträtt, även här serverad med den enkla såsen till. Ska vi nu ställa dessa två varianter mot varandra så är nog denna vår favorit men båda två är goda på sitt sätt. Testa er fram till er favorit!

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

Version 1:

4 portionsbitar av lax
salt, svartpeppar
2 msk dijonsenap
1 dl finriven parmesanost

 

Version 2:

4 portionsbitar av lax
salt, svartpeppar
1 msk senap (Slotts original)
3 msk skånsk senap
1 1/2 dl finriven västerbottensost

 

 

Salta och peppra laxen och lägg den i en smord ugnsform. Blanda samman senap och ost och bred ett jämnt täcke på laxbitarna.

Tillaga laxen i ugnens mitt ca. 10 minuter. Laxen ska vara knappt genomstekt för då är den som godast.

 

En enkel sås:

2 dl fiskbuljong
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk idealmjöl
salt, vitpeppar

 

Vispa ihop buljong, grädde och mjöl. Låt såsen koka upp och koka sedan ca. 5 minuter. Smaksätt med vitpeppar och salt.

 

 

Till servering:

kokt broccoli
kokt/ råstekt potatis

 

 

lax i ugn senapsbakad skånsk senap västerbottensost

 

lax senapsbakad skånsk senap västerbottensost

 

Nu blir det till att plocka i det söta receptarkivet efter något att baka till helgens kalasfika. Mer att frun tänker fira att hon fått leva ett år till än att hänga upp sig på åldern. Kanske är det ålderdomen som tynger när hon känner sig så trötter eller helt enkelt att hon från och med denna vecka bytt arbetsplats och har en helt ny förskola med många barn och mycket personal att skapa en relation till. Då är det tur att bakning fungerar som ypperlig terapiform som hon tänker utöva på sin lediga fredag.

Önskar er alla finingar en fortsatt fin vecka och…

 

 

 

Smaklig fiskstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. annepauline

    Mmm, smaskens verkar detta, kan bli ett favoritrecept anar jag.
    Spännande att få läsa vad frun tänker baka…

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.