Plommonmarmelad de luxe
Plommonmarmelad de luxe

Plommonmarmelad med smak av vanilj och madeira.

Fredag 8 november 2013

 

Ja, den riktiga plommonsäsongen är definitivt över för i år, det har den nog varit ett bra tag redan. Vi vet att vi är lite sent ute med detta recept men kanske finns det någon som har infrysta plommon att koka lite marmelad på. Som vi har. Det var ju trots allt ett hejdundrande plommonår. Om inte, så kan ni lägga bakom örat att vi här i vårat gourmetkök har ett superbt recept att ta till när det ska kokas marmelad på plommon.

Det här är en riktig de luxe-marmelad med tydlig plommonsmak och med en underton av ljuvlig vanilj och en touch av madeira. Ja ni hör ju själva att detta inte är någon lågprisvariant. Nej, denna marmelad får en att sucka av välbehag och drömma sig bort till sensommarens ljusa dagar. En burk av denna som gå-bort present nästa gång ni ska över till grannen på middagsbjudning och ni blir säkert inbjudna fler gånger. Eller varför inte redan nu förbereda lite goda juleklappar. Svärmor skulle säkert uppskatta en burk av denna.

Vågar vi tillstå att vi redan nu inlett saffranssäsongen på allvar. Igår kväll lagom till tv-myset med den spännande semifinalen i ”Hela Sverige bakar” stod det nygräddade saffransscones på vårt fikabord. Med ens kändes det plötsligt så juligt och ombonat i vårt hem. Vi antar att det är bäst att vänta någon vecka innan vi publicerar receptet här annars lär det väl bli ramaskri ute bland våra läsare. Eller vad tycker ni?

Nåja, nu var det inte jul och saffran vi skulle skriva om utan om denna fantastiskt goda plommonmarmelad som gör sig alldeles utmärkt på ostbrickan till smakrika hårdostar. Den är ej heller att förakta till vardags på en skiva rostat bröd eller om man vill fixa en snabb efterrätt, jamen rör ut en klick av marmeladen i kvarg. Klappat och klart!

Receptet har vi hittat i tidningen ”Mitt Kök” (12/2013) men gjort lite egna modifieringar som följer nedan.

 

4 burkar.

 

1 kg (urkärnad vikt) plommon
1/2 dl vatten
5 dl syltsocker
2 vaniljstänger
6 msk madeira

 

Dela de urkärnade plommonen i mindre bitar. Lägg plommonbitarna i en kastrull (tillräckligt stor för att få plats att röra om bra) tillsammans med vatten. Dela och skrapa ur vaniljstängerna och lägg både stänger och frön ner i kastrullen.

Koka upp och låt sjuda under lock i ca. 20 minuter tills plommonen kokats riktigt mjuka. Lyft upp vaniljstängerna och mosa sönder plommonen helt med en potatisstomp.

Höj värmen och häll i syltsockret och koka kraftigt ca. 9 minuter. Gör marmeladprov genom att klicka ut lite på en kall assiett och dela på klicken, rinner det inte ihop är marmeladen klar. Är den för lös kokas den lite till. Skumma noga under koktiden.

Ta bort marmeladkastrullen från spisen och låt den stå en stund, rör om då och då. Tillsätt madeiran och blanda försiktigt. Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut. Låt kallna.

Låt gärna marmeladen stå i kylskåpet i några dagar innan du smakar så har marmeladen fått sätta sig ordentligt i smakerna.

Plommonmarmelad med fin vanilj- och madeirasmak.

 

Då får vi passa på att önska er alla fina människor en riktigt mysig fredag därute i stugorna och en skön helg! Här ska vi ikväll ut och jaga burgare i storstan. Vi har hört ryktas om ett nytt hamburgerställe med ”finburgare” som vi känner att vi måste testa.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Sara på Vardag.nu

  Åh, jag är så ledsen för att plommonträdet på innergården inte gett frukt på flera år nu… Första året jag bodde här åt jag mig mätt och kyckling på plommon länge 🙂 Någon marmelad gjorde jag dock inte.,, hoppas det blir plommon här nästa år!

  Ha en skön helg!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Du får prata snällt med plommonträden så hoppas vi att de lyssnar på dig och ger en fin plommonskörd nästa år. 🙂

   Svara

 2. Amy's piece of cake

  Marmelad har jag inte gjort men däremot chutney… så gott det är! Fina bilder och ni har verkligen fått det fint här på bloggen (har sagt det innan men det tål att upprepas)! Kram på er!

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.