IMG_4486-Kopia.jpg
IMG_4486-Kopia.jpg

Inte vilken blåbärsmarmelad som helst.

Att koka egen marmelad är lätt som en plätt och genast känner man sig så husmoderlig även om man inte har ett grönrutigt förkläde  i sin ägo. Har man bara ingredienserna hemma går det nästan snabbare att göra själv än att åka till affären och köpa. Håller ni inte med oss?

Oändliga valmöjligheter till smaksättning har man och sötman reglerar man bäst man själv vill. Många marmeladkok lär det bli framöver i vårt kök för det finns så många som låter himmelskt goda. Men vi får ta en marmelad i taget för så mycket äter vi faktiskt inte. Vill tipsa om Dansukkers lilla receptbank på sylter och marmelader, där finns mycket spännande att smaka!

Varför inte koka lite marmelad att ta med som en gå-bort-present istället för en blomma? Vi tror säkert att det skulle bli mycket uppskattat! En present från hjärtat som går rakt ner i magen!

Igår kokades det blåbärsmarmelad hemma hos oss, ett sämre lördagskvällsnöje får man väl leta efter?!? Fjolårets blåbär från frysen fick hoppa ner i kastrullen och förvandlas till en vansinnigt god marmelad smaksatt med mörk choklad och vanilj. Ni hör ju att detta inte är vilken blåbärsmarmelad som helst!

Marmeladen är inte för söt och har en perfekt balans mellan syrligheten från blåbären och den mastiga mörkchokladen (85%) och man anar en vaniljton. Mycket mumsigt på rostat bröd! Gör er inte besvär att smygäta av denna marmelad för blåbärstungan kommer att avslöja er!

Av ren nyfikenhet, har ni någon favoritmarmelad?

 

Receptet hittade vi hos Therésia men att ha i vaniljpulver är vårt eget initiativ.

 

1 burk.

 

4 dl blåbär (vi använde frysta)
2 dl syltsocker

50 g hackad mörk choklad (vi använde Lindt 85%)
2 krm vaniljpulver

 

Mät upp blåbär och syltsocker i en kastrull och koka upp. Låt småputtra 10-20 minuter (nästan så att vi behövde koka den 25 minuter, kanske berodde det på att vi använde frysta blåbär?). Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdig; lägg en klick marmelad på ett kallt fat och dra ett ”dike” med en sked, flyter marmeladen inte ihop igen är den klar.

Ta kastrullen från värmen och rör ner den hackade chokladen och vaniljpulvret. Rör tills chokladen smält och allt är väl blandat. Häll upp i en väl rengjord och varm glasburk. Låt svalna och förvara kallt.

 

Blåbärsmarmelad med vaniljton

Marmelad med blåbär, mörk choklad och vaniljton.

Marmelad med blåbär och choklad

Hemkokt och lättkokt blåbärsmarmelad.

Blåbärsmarmelad med mörk choklad och vanilj

Mmmmmarmelad!

 

Smarrig marmeladstund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. livsnjutarna

   Ja, den var riktigt mumsig och kändes som blåbärsmarmelad de luxe! 🙂 Chokladen satte onekligen en härlig tvist på den oxå. Inget man kan köpa i affär precis… Kram!

   Svara

 1. Amy's piece of cake

  Jag gillar fikonmarmelad men har väl ingen riktig favorit egentligen eftersom jag inte äter marmelad. Chutney däremot mmmm 🙂 Er marmelad låter hur god som helst och med mörk choklad och vanilj i, mumsmums!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Fikonmarmelad gillas här också. Chutney har vi faktiskt inte ätit så värst mycket. Den här marmeladen är väldans god och annorlunda och just därför tilltalade den oss.

   Svara

 2. annepauline

  Jag har ett ställe dit jag brukar åka och plocka blåbär men det verkar inte finnas gott om dem i år. Det kanske har varit för torrt?
  Marmeladen låter väldigt spännande, några deciliter blåbär ska jag väl lyckas plocka.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Här frös blåbären bort så det blir inga. Hoppas hinna till bärbilen och köpa oss en skörd ändå. Marmeladen är mums med stort M! 😉

   Svara

  1. Livsnjutarna

   Hej och välkommen hit, roligt att du skriver en liten kommentar.
   Förvaras marmeladen i kylen borde den hålla ett par månader i alla fall. Förutsatt att burken är väl rengjord.
   Är man osäker kokar man en mindre sats åt gången och kokar ny när den är slut.
   Välkommen tillbaka fler gånger! 🙂

   Svara

 3. Katerina

  Hej
  En liten fråga, måste man inte ha lite vatten i kastrullen? Tänkte eftersom det ska koka… blir de inte stekta om det inte är lite vatten i kastrullen?

  Den låter himmelskt god! Så här ska den provas senare idag

  MVH
  Katerina

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vatten behövs inte eftersom bären vätskar av sig och sockret smälter. Kanske vi också borde koka den snart igen för nu blev vi allt lite sugna. Hoppas den smakar! Och välkommen tillbaka fler gånger, tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar här. Ha det gott! 🙂

   Svara

  2. Margareta Jansson

   Kocka upp den på svag värme så går det bra, jag hade en vaniljstång senast mums va gott.
   Maggan

   Svara

   1. EC Persson

    Håller sig minst 1 år mörkt och svalt oöppnad och upp till 4-6 mån öppnad och i kyl. Under förutsättning att burkarna är diskade och steriliserade i ugn 100 gr och man f ö haft god hygien

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.