havtorn-curd
havtorn-curd

Havtornscurd.

Måndag 10 februari 2014

 

Ett halvt paket havtorn ligger så ensamt där på hyllan i frysen. Vad kan man göra av det tro? Jo, man googlar lite och vips dyker det upp ett väldigt enkelt recept på en sötsyrlig och len curd gjord på havtorn. Och vilken härlig färg den fick sen! Bara själva färgen är som en ren vitaminkick! Enligt Wikipedia är havtorn förmodligen det av alla jordens bär som innehåller flest vitaminer i stor mängd.

Konsistensen på denna curd är mer som en tjockare kräm. Kan tipsa om att den är väldigt god på den rostade mackan med lite ost till. Men för vår del hamnade det mesta som fyllning i en tårta som frugan och hennes två systerdöttrar, Heidi och Wilma, knåpade ihop förra helgen. Mer om den tårtan kommer i ett separat blogginlägg lite senare.

Havtornscurden håller ca. 1 vecka i kylskåp om man är noga med att hälla upp i en väl rengjord burk. Receptet kommer från bloggen En smaksak.

Är ni nyfikna på tidigare curder vi har gjort kan ni klicka er direkt till en jordgubbscurd här eller till rabarbercurd här.

 

1 liten burk.

 

1 dl osockrad havtornssaft (vi kokade upp frysta havtorn och silade bort kärnorna)
2 dl florsocker
1 ägg
35 g smör

 

Blanda havtornssaft, florsocker och ägg i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknar. Det får inte koka. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna. Serveras kyld.

 

 Havtornscurd – en riktig färg- och vitaminkick!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

    1. Livsnjutarna

      Härligt att höra, det där med vattenbadet tar vi med oss till nästa gång denna curd står på tur att lagas i vårt kök. Tack för att du tog dig tid till att skriva en liten rad, alltid uppskattat av oss och välkommen åter! 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.