IMG_2636-Kopia.jpg
IMG_2636-Kopia.jpg

I säsong: Rödbetstzatziki.

Det råder högsäsong för de röda betorna och då vill vi passa på att tipsa er om en mycket färggrann och god tzatziki. Rödbetstzatziki, ett trevligt alternativ till den vanliga yoghurtröran eller rödbetssalladen. Servera den till fisk, kyckling eller kött.

När vi åt denna rödbetsröra ingick den i en enkel buffé och särskilt god var den ihop med stekt kycklingfilé i bitar. Receptet kommer från ”Klaras hälsomat” av Klara Desser med lite små modifikationer från vår sida.

 

 

4 portioner.

 

3-4 medelstora rödbetor
1/2 dl crème fraiche
1/2 dl turkisk yoghurt, 10%
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
några droppar lime
salt
svartpeppar

 

Till servering:
50 g pumpakärnor

 

Koka rödbetorna mjuka, det tar 30-45 minuter. Känn efter med en sticka. Låt rödbetorna kallna och skala dem sedan.

Riv rödbetorna på rivjärnets finaste sida och blanda med crème fraiche och turkisk yoghurt. Pressa i några droppar limesaft och tillsätt olivoljan. Riv vitlöksklyftan fint och blanda ner i rödbetsröran. Smaka av med salt och peppar.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna och strö över vid servering.

 

Rödbetstzatziki

 En krämig och god tzatziki gjord på rödbetor. En fröjd för ögat!

 

Picknick vid havet

De röda betornas årstid och vi kan berätta att idag har det kokats rödbetor i detta kök. Det vankas inlagda rödbetor à la Mamma här och det ska bli så gott. Recept är att vänta inom rimlig framtid. Det har också bakats höstliga scones med smak av äpple, så goda att det utlovas recept på även dem. Och ändå har vi hunnit njuta av en härlig indiansommardag, +23 i skuggan och vi packade kylväskan för att ta en picknick vid havet på klipporna. Vi låg där på vår filt och mumsade i oss fika och bara lyssnade på vågskvalpet i flera timmar. Vi unnade oss att bara vara!

 

När unnade du dig senast att bara vara?

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.