Färsbiff med ugnsrostade rödbetor
Färsbiff med ugnsrostade rödbetor

Färsbiff serverad med fetaosttoppade, ugnsbakade rödbetor.

Här kommer kvällens middag serverad till er. Godare än godast och av det enklare slaget men ack så gott! Perfekt måndagsmat vill vi påstå. Köttigt och vegetariskt i en fin kombination som mättar de flesta magar. Gudomligt när sötma möter sälta!

Färsbiffen har blivit en favorit hos oss, saftig som den är, med både riven och brynt lök i smeten. Ger en mildare och mer jämn löksmak samtidigt som risken att lökbitarna ramlar ur biffen är minimal. Ikväll fick denna biff då sällskap av röda betor. Känns som att vi tjatar om dem just nu, men det är ju nu de är som godast och billigast (!) att förtära. Så ät, ät, ät!

Färsbiffsreceptet är precis det samma vi använder när vi gör pannbiff. Bara att överösa den med brynta lökringar som karamelliserats (strö över lite socker när löken känns mjuk så får den en fin gyllenbrun färg) så är saken biff!

 

Ugnsbakade rödbetor:

Ugnstemperatur: 200°

 

4 portioner.

 

1 kg rödbetor
olivolja
flingsalt
150 g fetaost

 

Skala rödbetorna och skär dem sedan i klyftor. Lägg dem i en bunke och häll över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Blanda om väl och häll sedan ut rödbetorna i en ugnsform/på bakpappersklädd plåt. Toppa med lite mer flingsalt. Stek i ugnens mitt 30-40 minuter, känn efter med en sticka att de är mjuka.

Smula sönder fetaosten och toppa de ugnsrostade rödbetorna.

 

Ugnsrostade rödbetor med fetaosttopp

En blandning av sött och salt.

 

Köttfärsbiff:

 

4 portioner.

 

ca. 500 g blandfärs
1 gul lök
1 ägg
1/2 msk kalvfond
1/2 msk soja
1/4 tsk salt
nymalen svartpeppar
lite grädde (för att göra smeten smidig)

 

Skala och dela löken på mitten. Den ena halvan finhackas och bryns sedan lätt i lite smör. Den andra lökhalvan rivs på rivjärnets fina sida.

Blanda samman alla ingredienser i en bunke och tillsätt så mycket grädde som behövs för att göra smeten smidig. (Tror vi använde ca. 1 1/2 msk).

Forma till fyra lika stora biffar och stek på låg värme i både olivolja och smör ca. 5 minuter på varje sida så att biffarna får en fin gyllenbrun färg.

 

Köttfärsbiff med ugnsrostade rödbetor med fetaost

En saftig färsbiff går fint ihop med fetaosttoppade, ugnsbakade rödbetor.

 

Rödbetsfärgad tallrik

 

 

Hösten är startskottet för nya rutiner för många och så även för oss. Vi har verkligen tänkt till under semestern och kommit fram till att vardagsmiddagen borde ätas mellan 17 och 18 senast. Annars har vi ibland haft väldigt sena middagsvanor med middag på tallriken långt efter klockan 20. Vet inte hur och varför det kommit sig? Så vi måste få basunera ut hur nöjda vi känner oss efter förra veckans middagsseger. Inte senare än klockan 18 åt vi middag! Plötsligt var ju kvällen hur lång som helst, en massa timmar att hitta på något skoj innan det var sovdags. En win-win situation helt klart. Så vi försöker planera och underlätta för oss även denna jobbvecka.

Och det kan behövas, för nu ska här bakas en och annan tårta inför helgen. En beställning trillade in vilket alltid är lika roligt för tårtmakerskan.

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.