fisktacos varmrökt lax rökbox mango avokado salsa chiliyoghurt
fisktacos varmrökt lax rökbox mango avokado salsa chiliyoghurt

Fisktacos med pulled lax från rökboxen med mango- och avokadosalsa.

Söndag 17 april 2016

 

Vi är inga stora tacos-fantaster när det gäller den traditionella tacos-varianten med köttfärs. Så nu är det sagt och det känns väldigt bra att ha fått det ur oss om ni inte redan luskat er fram till denna slutsats själva. Vi är helt klart undantaget som bekräftar regeln.

Däremot har fisktacos fått en alldeles speciell plats i vår gastromage. Bara den senaste veckan har vi ätit denna variant med pulled lax tillagad i vår egen lilla rökbox två gånger! Senast igår stod den på menyn, denna gång som förrätt när vi bjöd in våra goa vänner på en 3-rätters middag för att fira herr W som blev 40+1 i måndags. Inga jämna år men absolut värt att fira att han fått gåvan att leva ytterligare ett år!

 

fisktacos pulled lax rökbox mango avokado salsa

Man kan visst tillaga laxen i kökets ugn också om man inte äger en rökbox, båda tillagningssätten kommer vi att redogöra för längre ner. Laxen serverades i hembakta tortillabröd (recept här). Har man en gång bakat egna tortillabröd vill man aldrig mer ha köpetortilla!

Addera lite salladsmix, en fruktig och fräsch mango- och avokadosalsa med lite chilisting som toppas med krämig chiliyoghurt. Smaker som alla går fint ihop med den rökta och saftiga laxen.

Väljer man att servera denna tortilla som förrätt kommer detta recept mycket väl räcka till minst dubbelt så många, det vill säga åtta portioner.

Vi kan varmt rekommendera ett ekologiskt rosévin av spanskt ursprung till denna maträtt. På rekommendation köpte vi hem en bag-in-box ”Girasol” (nr. 2250) med mycket mjuk och fruktig smak. Vi kan tillägga att även de gäster som inte annars brukar vara så förtjusta i rosévin ville ha påfyllning i sina vinglas.

Receptet har vi hämtat från Diadonnas blogg men gjort några egna små justeringar.

 

 

 

4 portioner.

 

 

Pulled lax:

1/2 laxsida
1 1/2 dl japansk soja
1/2 lime, saften
1 msk flytande honung
(några droppar liquid smoke för tillagning i ugn)

 

 

Tillagning i rökbox:
Blanda soja och limesaft i en ugnsform och låt laxsidan marinera med skinnsidan upp ca. 30 minuter. Torka av laxsidan med hushållspapper och gnid in ytan med honung.

Förbered rökboxen genom att lägga ca. 2 mm alspån i lådans botten, fukta spånen lätt med en vattendusch. Tänd brännarna som är fyllda med t-sprit och placera rökboxen (med gallret i) ovanpå med ventilen öppen. När spånen börjar ryka ordentligt lägger du laxen i rökboxen och spänner fast locket. Låt laxsidan rökas i ca. 25 minuter. Släck brännarna och placera rökboxen på ett oömt underlag, stäng ventilen och låt stå ca. 5 minuter. Lyft sedan upp laxen på ett serveringsfat och låt den svalna. Dra isär laxen med hjälp av två gafflar.

Tillagning i ugn:
Blanda soja, limesaft och liquid smoke i en ugnsform och låt laxsidan marinera med skinnsidan upp ca. 30 minuter. Torka av laxsidan med hushållspapper och gnid in ytan med honung.

Tillaga laxen i ugnens mitt på 175°C i ca. 25 minuter. Låt laxen svalna och dra isär laxen med hjälp av två gafflar.

 

 

Mango- och avokadosalsa:

1 mango (ca. 250 g, djupfryst och tinad går bra)
3-4 ätmogen avokado
1/2 lime, saften
1 röd chili
1 knippe rädisor
1 knippe persilja
flytande honung
flingsalt

 

 

Skala mango och avokado och tärna fruktköttet. Skölj och snoppa rädisorna och skär dem i mindre klyftor. Halvera chilin och ta bort kärnor och innerväggar, finhacka. Hacka persiljan. Blanda alla ingredienser och smaka av med honung och salt. Låt dra ca. 30 minuter innan servering.

 

 

Chiliyoghurt:

turkisk yoghurt
sweet chilisås

 

Blanda ihop efter eget tycke och smak och låt såsen gotta sig i kylskåpet minst en timme innan servering.

 

Till servering:

tortillabröd (recept hittas här)
salladsmix
persilja

 

pulled lax hemmarökt lax varmrökt lax fisktacos

 

salsa avokado mango fisktacos

 

fisktacos pulled lax varmrökt lax rökbox

 

fisktacos varmrökt lax rökbox mango avokado salsa chiliyoghurt

 

Gårdagskvällen blev en mycket lyckad tillställning både vad gäller mat och feststämning i vår lilla koja. Tack alla våra vänner som gör att vi känner oss hemma här på västkusten, ni är guld värda! Glada i hjärtat kröp vi till sängs efter att ha röjt undan bevisen för en härlig kväll. Det finns nämligen inget värre än att vakna upp till illaluktande ölburkar och smutsdisk travad på hög i köket.

Huvudrätt och dessert kommer att presenteras för er vid ett annat tillfälle. Nu vill vi passa på att tipsa er om att kika in hos vår bloggvän Birgitta med bloggen ”Min lilla kokvrå” som ställt frågor om bloggandet till tre utvalda bloggar hon gärna följer. Igår var det vår tur att delge hennes läsare våra tankar och funderingar kring vårt matbloggande och varför vi gör det. Klicka här för att direkt kunna läsa inlägget.

Allt gott till er finingar denna sköna söndag, var rädda om varandra!

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

    1. Livsnjutarna

      Ja, detta var gudomligt gott så vi är glada att kunna dela med oss av detta recept, varsågod! 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.