Isad tebål med basilikahjärtan
Isad tebål med basilikahjärtan

Veneziansk afton firas med isad äppeltebål och basilikahjärtan.

Idag firas traditionsenligt veneziansk afton/villa-avslutning i våra hemknutar i Österbotten. (Finlandssvenskans villa är sverigesvenskans sommarstuga.) Det är länge sen vi varit på hemmaplan just denna dag, alltid sista lördagen i augusti. Men det känns lite speciellt ändå. Under åren vi bodde i Umeå firade man stugsista, och dessa påminde väldigt mycket om varandra i utformning. Båda med samma innebörd, dagen man tar avsked av sommaren och sommarstugan. Och lämpligt att vi då tar avsked av semestern och ställer in oss för att börja jobba på måndag…

När höstmörkret lagt sig och lördagskvällen blivit kylig tänds färgglada lyktor och fyrverkerier och andra smällare tar vid. Godast skulle kanske vara att ha något värmande i glaset som hamnar innanför den tjocka ylletröjan, men vi tänkte faktiskt här tipsa om en isad tebål. Till vårt försvar kan sägas att denna mustiga tebål med dämpad sötma känns väldigt höstlig för den smakar äpple och hösten är äppeltider. Hänger ni med och godtar våra associationer?

Annars kan man alltid bänka sig i soffan inomhus och tända en massa ljuslyktor i olika färger, bara att gräva fram ur gömmorna. Har man ingen egen kamin finns det alltid fejkade dvd-brasor som sprakar minst lika gemytligt och är desto mer brandsäkra. Så tänker vi fira kvällen som kommer. Och då passar det alldeles utmärkt med denna goda tebål och självklart vill man ha något extra gott att knapra på och då kan vi tipsa om dessa enkla men farligt goda basilikahjärtan med västerbottensost i.

Och ännu är dagen ung gott folk, ni hinner mycket väl fixa detta till ikväll utan panik. Recepten har vi hittat i ”Sommarfester ur Allt om mat”.

Firar ni kvällen på tumanhand eller en större skara tillsammans skriver vi receptet på äppelbålen nedanför så att ni inte själva behöver tänka på att förminska eller förstora, sparar er någon extra minut dessutom!

 

Isad äppeltebål:

 

2 glas/10 glas.

 

2 dl vatten/ 1 liter vatten
1 3/4 tsk Earl Grey-te/ 3 msk Earl Grey-te
1/4 citron, rivet skal och saft/ 1 citron, rivet skal och saft
1 rågad tsk ljust muscovadosocer/ 2 msk ljust muscovadosocker
2 dl utspädd äppeljuice/ 1 liter utspädd äppeljuice – vi använde oss av denna
4 cl Calvados/ 2 dl Calvados
riktligt med isbitar
citronmeliss

 

Koka upp vattnet och häll det över teblad och rivet citronskal. Låt dra ca. 5 minuter. Sila drycken, rör ner sockret och låt kallna helt.

Häll te, citronsaft, äppeljuice och calvados i en bålskål eller kanna.

Tillsätt rikligt med is och lägg i några kvistar citronmeliss som dekoration.

Tips: Vill man servera denna äppeltebål ur glas med sockerfrostad kant tar man en klyfta citron och smörjer glaskanten med den. Häller ut socker på ett litet fat och doppar ner glaskanten i detta. Ställ glaset i kylskåp så att sockerkanten får torka en stund. För lite extra lyx i höstmörkret!

 

Isad äppeltebål

Isad tebål med ljuvlig höstsmak av äpplen.

 

Basilikahjärtan med Västerbottensost:

 

Ca. 40 stycken.

 

Ugnstemperatur: 200°

 

50 g kallt smör
1 1/2 dl dinkelmjöl + lite till utbakning (originalreceptet använde vetemjöl)
1/4 tsk bakpulver
2 dl riven Västerbottensost
1/2 kruka färsk basilika

 

Mixa snabbt ihop ost och basilika i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt smör, mjöl och bakpulver och kör snabbt ihop till en deg.

Utkavlad basilikadeg

En plåt full av grön kärlek

 

 

 

 

 

Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca. 1 cm tjocklek. Stansa ut hjärtan med en liten pepparkaksform. Lägg ostkexen på bakpappersklädd plåt och grädda dem högt upp i ugnen 10-12 minuter.

Låt svalna och förvara i tättslutande burk eller frys in.

 

Salta kex med basilika och västerbottensost

Ett fat fullt med kärlek…

 

Basilikahjärtan på rad

Små basilikahjärtan på rad.

 

Isad tebål och basilikakex

Med önskan om en trevlig Veneziansk samt…

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.