kanelbullekladdkaka kanel pärlsocker kardemumma
kanelbullekladdkaka kanel pärlsocker kardemumma

Kanelbullekladdkaka.

Tisdag 10 november 2015

 

Det behövs rejäla doningar en blåsig, trist och småregnig novembertisdag som denna. Vi slänger in en riktig sockerchock i form av en kanelbullekladdkaka.

Ni hör ju själva hur smarrigt det låter – två bakverk i ett – kanelbulle och kladdkaka på en bråkdel av tiden det tar att baka vanliga kanelbullar. Det kan liksom inte bli fel eller vad säger ni!?

 

kanelbullekladdkaka kanel kardemumma pärlsocker

Ingen kunde väl undgå att det i helgen var både kladdkakans dag och farsdag så i söndags mumsade vi i oss av denna lättbakade kaka (kladdkakans absoluta fördel!) tillsammans med en kompis som gav utlåtandet: Smakar som en kanelbulle men mycket godare!

Visst, vi kunde ha haft kakan en kortare stund i ugnen men det tar vi med oss till nästa gång. Berodde nog på att vi använde en lite större form (ca. 24 cm i diameter) och kakan blev därför något tunnare. Denna kanelbullekladdkaka är dock för god för att inte skickas vidare och nu är vi ju inte med i finalen av ”Hela Sverige bakar” så ingen större fara skedd.

Receptet har vi hittat hos tidningen ”Hembakat” men gjort någon enstaka modifikation själva som följer nedan.

Så vi säger bara; varsågoda och börja baka!

 

 

 

1 kaka.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

150 g smör
2 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk malen kanel
1 krm malen kardemumma
1/2 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
2 ägg

 

 

 

Garnering:

pärlsocker

 

 

 

 

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.

Häll smeten i en springform (22-23 cm i diameter), klädd med bakplåtspapper i botten. Strö över pärlsocker.

Grädda kakan i ugnens mitt 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen.

Servera gärna kanelbullekladdkakan med vispad grädde.

 

kanelbullekladdkaka pärlsocker kardemumma kanel

 

kanelbullekladdkaka kanel pärlsocker kardemumma

 

 

Den här veckan är igen en lagom konstig sådan. Herremannen har kvällsskift så idag på eftermiddagen hann vi träffas i typ en kvart innan det var dags för honom att dra till jobbet. Man kan ju inte sticka under stolen med att för frun kändes det ganska skönt som redan hade gjort sitt arbetspass för dagen. Det blev en promenad till centrum för att köpa lite mer frukostte (Earl Grey Cream) och en sväng via biblioteket.

Vi kan ju lugnt medge att det inte planeras några avancerade maträtter veckor som denna och vi gör gärna ett storkok som räcker till flera dagar. För visst är det skönt ibland att bara kunna värma en måltid på bara några minuter. Få känna sig lite lat på ett bra sätt och ha mer tid av kvällen att göra vad som faller en in. Och vad gör ni sådana kvällar när ni får göra precis vad ni vill?

Kämpa på i höstmörkret och…

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Mårtenssons Kök

  Vilket rolig variant på kladdkakan, kul att slå ihop två olika kakor på det viset!
  Och visst är det skönt att få rå sej själv ibland, det ska vi inte sticka under stol med att vi tycker båda två. För herr Ms del blir det ensamtid på fredagskväll då frugan ska ut och käka på restaurang med arbetskamraterna.

  Ha det gott,
  kramar

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi förstår er precis, hur bra man än trivs tillsammans så behöver man lite tid för sig också. Det är inte mer än mänskligt och kanske en förutsättning för ett långvarigt förhållande. Då får vi hoppas att ni får en kanoners fredagskväll på varsitt håll, kramizar!

   Svara

 2. annepauline

  Vilket spännande recept! En sak är säker, jag ska ge det till en kompis som är helt tokig i allt som har med kanelbulle att göra. Dessutom tycker hon om kladdkakor. Hon lär jubla högt åt detta recept!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Då får vi hoppas din kompis blir glad för receptet och att slutresultatet faller ut väl hos hennes smaklökar. Kram på dig!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.