IMG_4740-Kopia.jpg
IMG_4740-Kopia.jpg

Blåbärsmarmeladfyllda skedbröd och brunchkryssning Hisingen runt.

Här kommer en måndagshälsning fylld med småkakor till er alla. Och inte vilken småkaka som helst utan en marmeladfylld mördegskaka med anor från Finland. Vi pratar så klart om skedbröd, direkt översatt från finskans ’lusikkaleivät’.

Skedbröd förekommer mer hos den finsktalande befolkningen i vårt hemland enligt vår erfarenhet. Hemma hos våra föräldrar har den inte bakats alls. Utan denna lilla enkla men goda kaka gav sig till känna genom frugans äldsta systers svärmor Meeri och detta är alltså hennes recept.

Denna lilla kaka kräver lite övning för att få till, främst vad gäller gräddningstiden. Här fick vi baka dem några gånger för vid första försöket fick de vara kvar lite för länge i ugnen och blev knapriga och hårda, vilket de inte ska vara. Man ska ta ut dem ur ugn när de ännu känns mjuka för att de ska behålla sin mörhet och smulas sönder när man biter i dem.

Denna småkaka kräver inga konstiga ingredienser och till fyllningen använder du självklart din favoritmarmelad som du redan har hemma i skafferiet.

 

 

12-15 st. dubbla stycken.

 

Ugnstemperatur: 175°

 

100 g smör
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat (matsoda i Finland)

 

Fyllning:
valfri marmelad (vi använde oss av den hemkokta blåbärsmarmeladen med smak av choklad och vanilj)

 

Garnering:
socker

 

Smält smöret i en tillräckligt stor kastrull och rör ner sockret. Låt blandningen svalna lite.

 

Ogräddade skebröd

Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bikarbonat/matsoda ordentligt innan det rörs ner i smörsockerblandningen. Blanda väl och använd sedan en tesked för att ta upp kakdegen på och dra den mot kastrullkanten och lägg skedbröden med den platta sidan ner på bakpappersklädd plåt. Lägg dem inte alltför tätt för de kommer att flyta ut lite.

Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills de är svagt ljusbruna men fortfarande känns mjuka för att de ska bli möra. Dra försiktigt bakpappret med kakorna av plåten ut på arbetsbänken och låt dem svalna så.

Sätt ihop två småbröd i liknande storlek med marmelad emellan, tryck ihop lätt och rulla i socker.

 

Blåbärsmarmeladfyllda skedbröd

En finländsk mördegskaka – skedbröd fylld med blåbärsmarmelad.

 

Sockrade skedbröd

Socker under, socker på…

 

 

 

Kräftskiva 2013I helgen som var har det varit ett fullspäckat program hos oss. Ni vet redan om att vi var bjudna på kräftskiva i lördags hos vännerna Marie & Daniel och det blev en mycket trevlig kväll. Det var till och med uppehåll så vi kunde gå en liten tipspromenad innan åskovädret med blixtar, dunder och skyfall drog in över oss. Men i ladans torra och finpyntade famn åt vi gott och hade det mysigt. Nu ryktas det om att uthuset ska rivas till hösten och då får det oss alla att fundera hur det ska gå med den traditionella kräftskivan framöver…

 

 

Igår var det betydligt bättre väder, inte strålande sol från klarblå himmel men absolut inget regn. En perfekt dag att åka på en fyra timmars brunchkryssning Hisingen runt med Strömmabåtarnas M/S Carl Michael Bellman. Hisingen är Sveriges fjärde största ö. Det som är bra med att ha sen semester är att man inte behöver trängas på annars typiska turistattraktioner. Alldeles lagom med folk ombord var det. Trevlig personal tog hand om oss och såg till att bordet med skärgårdsbuffén var välfyllt samt att det fanns gott att dricka i våra glas alltmedan underbara landskap svepte förbi båtens panoramafönster. Här finns så mycket historia att berätta och visst är det fint att se kända landskap från vattenvägen. Lite vågor kändes av när vi kom ut på öppet hav men båten parerade bra så frugan klarade sig från att bli sjösjuk.

 

M/S Carl Michael Bellman

På tur med M/S Carl Michael Bellman och Strömmabåtarna.

Övergiven restaurangbåt

Båten Modig från Stockholm

 

 

 

 

 

 

Bohus fästning från vattnet sett

Vår egen fina Bohus fästning från vattnet sett.

 

Skärgårdsbuffé

 

Saltstopp

Havets vågade

 

 

 

 

 

 

Nu är det att slänga ner lite grejer i resväskan och placera ändalyktorna i bilen och styra mot Vimmerby och Astrid Lindgrens värld där vi ska möta upp vännerna Erika och Marcus. Småland, här kommer vi!

 

 

Smarrig kakstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.