IMG_5563-Kopia.jpg
IMG_5563-Kopia.jpg

Borta-bra-men-hemma-bäst-blåbärspaj.

Visst är det en härligt befriande känsla att vara ute på vift, upptäcka nya saker och få allting serverat men känslan när man öppnar dörren till sitt eget hem efter några dagar ute på vägen är oslagbar. Känner ni igen er? Efter fyra dagar inhysta på vandrarhem och hotell i både Småland och Skåne känns vårt eget krypin som värsta lyxslottet. Så visst behöver man åka bort en stund för att ”veta” var hemma är och hur det känns att komma hem på riktigt. En reserapport är att vänta inom kort!

Vi tyckte att det var så roligt att komma hem att vi till och med städade och tvättade med glatt humör som aldrig förr. Ja, städa bör man göra lite grann även om vi fortsätter med lata semesterdagar. Vi har till och med hunnit plocka 10 kg blåbär och frusit in, allt på mindre än två timmar! Ett stort tack till bärbilen som betjänade oss med svenska bär för det gäller ju att hamstra inför nalkande kalla månader. Tids nog blir det dags att även bunkra upp med lingon.

Självklart sätter suget in efter en god blåbärspaj om man har 10 kg finfina bär av den blåa sorten på diskbänken. Och när man är hemma kan man baka precis när och vad man vill! Antingen kan man då göra en klassisk blåbärspaj som ni hittar receptet på här eller så gör man denna borta-bra-men-hemma-bäst-blåbärspaj som den så vackert döpts till av oss.

Denna paj är av det nyttigare slaget eftersom den inte innehåller något vanligt vetemjöl, enbart dinkelmjöl och fiberhavregryn. Detta gör också att pajen är väldigt mättande. Så förät er inte utan spara hellre pyttebiten som blev över till nästa fikastund. Smöret och muscovadosockret gör också denna paj lite knäckig i smaken och pajskalet blev saftigt och helt utan mjölsmak. Alldeles lagom sötma eftersom blåbären inte är extra sockrade. Kanske är detta den godaste blåbärspaj vi hittills ätit?!?

Inspiration till denna underbart goda paj hittade vi i ”Schücks sunda söta” (Cathrine Schück) men receptet som följer är det vi själva mixtrat ihop.

 

1 paj.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

Pajdeg:

125 g kallt smör
2 dl dinkelmjöl
1 dl fiberberikade havregryn
3/4 dl ljust muscovadosocker

 

Fyllning:

300 g blåbär (frysta eller färska)

 

Smultopping:

50 g kallt smör
1/2 dl dinkelmjöl
1/2 dl fiberberikade havregryn
3/4 dl ljust muscovadosocker

 

Till servering:
vispad grädde smaksatt med vaniljpulver

 

Lägg smör, socker och mjöl i en matberedare med kniven monterad och kör igång. Tillsätt havregrynen efter en stund så blir de inte bara till mjöl. Kör tills degen går ihop till en boll. Smörj en pajform och tryck ut pajdegen, gärna en bra bit upp på kanten. Lägg i blåbären.

Kör ingredienserna till toppingen i matberedare tills det bildas fina smulor och fördela över blåbären.

Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter tills pajen fått fin färg. Riskerar kanterna att få för mycket färg kan man lägga över ett bakplåtspapper som skydd.

Ät gärna pajen ljummen med kall vaniljgrädde till, mumsfilibabba vågar vi lova!

 

Blåbärspaj med dinkelmjöl

En halväten blåbärspaj är ett tecken på en god paj!

 

Blåbärspaj av det hälsosammare slaget

Blåbärspaj av det nyttigare slaget med både dinkelmjöl och fiberberikade havregryn i degen.

 

Blåbärspaj med vaniljgrädde

Kanske den godaste blåbärspaj vi någonsin ätit?!?

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. livsnjutarna

   Tack! Aldrig känner man sig så rik som när man har diskbänken full av fina bär och man kan tillaga precis vad man vill av dem.

   Svara

 1. Tina

  Mmmm, blåbärspaj vad gott och med en massa vaniljsås till. Jag brukar säga vaniljsås med paj, för jag älskar vaniljsås!!
  Kram

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.