IMG_4767-Kopia.jpg
IMG_4767-Kopia.jpg

En hel vetenskap om det här med hamburgare alltså.

Våra semesterdagar förflyter i ett gemytligt tempo till tonerna av en härlig lyckorussång. Så härligt det är att vara lediga och kunna företa sig allt det vi inte orkat/hunnit när vi jobbat. Och eftersom vi beslutat att stanna kvar på hemmaplan dessa fyra lediga veckor har vi möjlighet att idka närturism och se sånt vi inte företagit oss på de tre år vi bott här på västkusten.

Som igår till exempel, tog vi oss äntligen för att besöka den underbara butiken Bagaren & Kocken som ligger i Göteborgs utkant. En transportsträcka på ca. 20 minuter med bil för oss och så var man där, rena himmelriket för oss köksdiggare! Där fanns allt och lite till och visst fick vi med oss lite grejer hem… Var så säkra på att detta inte var sista gången vi var där!

 

Bagaren & Kockens utbud

Utbud från Bagaren & Kocken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fynd från Bagaren & Kocken

Så mycket fint där fanns men detta fick följa med oss hem. Prickigt gör oss glada och snart blir det till att mala sin egen högrevsfärs. 

 

Men nu till något i konkret matväg, hamburgarna som blivit storfavorit i vårt Gourmetkök under denna sommar. De har tillagats i flera omgångar och nu måste vi bara se till att även ni får ta del av dem. Det har dock visat sig vara en hel vetenskap att följa för att få de perfekta hamburgarna.

”En hamburgare är en hamburgare. Varken mer eller mindre. Den behöver inte utgöra mer än kött mellan bröd och den kan inte utgöras av mindre än det.” (citat av Jon Widegren ur hans bok ”Flippin’ Burgers”)

Peppe läser Flippin' Burgers

Ovannämnda bok har således blivit något av en hamburgarbibel för kocken i hushållet. Den bläddras flitigt i när en ledig stund blir över och mycket inspiration och idéer har han fått ur den. Häromkvällen stekte vi burgare så köket fylldes med stekos att till och med brandvarnaren satte igång. Nu vet vi att den fungerar i alla fall!

Hamburgare är väldigt personliga, alla gör dem på sitt eget sätt och här finns inget rätt eller fel. Man får helt enkelt prova sig fram till det man själv gillar bäst. Men det viktiga är att ha bra råvaror att utgå från.

Har man inte möjlighet att mala sin egen högrevsfärs finns det både på ICA och City Gross grovmalen att köpa. Fördelen med att använda sig av grovmalen högrevsfärs är att burgarna blir luftiga och lätta och smakar verkligen kött. Det är viktigt att inte överarbeta färsen utan snabbt forma den till hamburgerbiffar och sedan salta och peppra ytan  på dem under tiden de steks/grillas.

När det kommer till hamburgerbrödet är det minst lika viktigt som själva köttet. Grundidén är att man ska kunna äta en hamburgare med händerna och då måste brödet ha rätt storlek och konsistens. Brödet ska också vara luftigt och saftigt. Tills dess att vi testat baka eget utifrån Widegrens recept köper vi helt vanlig källarfranska som stått som inspirationskälla till hur det perfekta hamburgerbrödet ska vara.

Recepten nedan har vi dock hittat i ICA-Kuriren (17/2013) och kommer från restaurang AG i Stockholm.

Den friska ketchupsmaken tillsammans med den tjocka dressingen gör verkligen denna hamburgare oemotståndlig. Och frun i huset föredrar lite krispig sallad i sin burgare.

Servera burgarna som du själv vill, på en tallrik med ett grillspett som håller ihop skapelsen. Eller vik din egen hamburgerficka av smörpapper eller köp färdiga hamburgerfickor. Vi hittade dem på ICA Maxi de som ni ser på bild längre ner.

 

 

4 portioner.

 

8 skivor bacon
800 g grovmalen högrevsfärs
salt från kvarn
nymalen svartpeppar
8 skivor smakrik ost
4 skivor bifftomat
silverlök i skivor
4 hamburgerbröd/källarfranska
(krispig salladsmix)

 

Ketchup:

1 dl chilisås (Heinz)
1 msk riven pepparrot
1 krm finrivet citronskal
worchestersås, efter behag
tabasco, efter smak

 

Dressing:

1 dl fin majonnäs
1 msk dijonsenap

 

Tillbehör:
ev. pommes frites eller klyftpotatis

 

Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.

Rör ihop ingredienserna till ketchupen och dressingen.

Platta försiktigt ut högrevsfärsen till fyra stycken ca. 2 cm tjocka biffar. Bearbeta så lite som möjligt. Stek/grilla biffarna på hög värme tills innertemperaturen visar ca. 45°. Salta och peppra utanpå biffarna under tillagningen. Lägg två ostskivor på varje biff direkt så att de smälter lite.

 

Flippin Burger ute

Flippin Burger i smörpapper

 

 

 

 

 

 

 

 

Lägg ihop burgarna på följande sätt: 

brödbottenEn tugga Flippin Burger
dressing
(krispig salladsmix)
tomatskiva
biffen med ost på
bacon
silverlökringar
ketchup
och till sist brödhatten.

 

 

Mumsiga hamburgare

Burgare på högrevsfärs och gjorda efter konstens alla regler med hemgjord ketchup och dressing.

 

Burgare med sallad

Mmmm så gott med hemmagjorda hamburgare!

 

Hamburgerexperimenten lär fortsätta i vårt kök framöver men ikväll blir det skaldjur på menyn för den traditionella kräftskivan går av stapeln hos vännerna Marie & Daniel, det ser vi fram emot!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Annepauline

  Många goda maträtter finns det men en riktigt ”äkta” god hamburgare slår det mesta. Mmmm! Jag måste göra hamburgare med ert recept på ketchup och dressing nästa gång.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Ja riktigt goda hamburgare är vansinnigt goda. Vi funderar på om vi ”måste” ta en tur till Stockholm och på gå restaurang AG eller Flippin’ Burger och se om våra egna kommer ens i närheten av deras 😉

   Svara

 2. Tina

  Visst är det gott med riktiga burgare!??
  Bagaren och kocken är ju verkligen en drömbutik för oss matälskare. Har aldrig själv varit där men varit inne på hemsidan. Och ni bor bara 20 min ifrån…???Men oftast är det väl så att man inte besöker det som är i närheten!!
  Kram

  Svara

  1. livsnjutarna

   Riktiga hamburgare är mumsfilibabba! 🙂
   Ja, närturismen blir alltid lidande av någon konstig anledning men nu vet vi var butiken finns så nu åker vi säkert dit mer än en gång vart tredje år 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.